NOMINACE NA CENY ANDĚL

VYHLÁŠENY

Letošní třicátý ročník prestižních cen České hudební akademie „Anděl“ se bude konat 29. května 2021. Jejich favoritkou je Lenka Dusilová, která albem Řeka zaujala hned ve čtyřech kategoriích. Ve třech kategoriích je nominována skupina Tata Bojs, která své album Jedna nula vydala u Supraphonu, tak jako v kategorii Klasika nominovaný klavírista Jan Bartoš a SOČR s albem skladeb Vítězslava Nováka a flétnistka Jana Semerádová s nahrávkou Chaconne pro princeznu. Mezi třemi nominovanými zpěvačkami roku 2020 je Aneta Langerová, která slaví úspěchy s novým albem Dvě slunce. Slavnostním večerem 29. května na ČT1 diváky provede Ewa Farna.

První kolo hlasování České hudební akademie skončilo v noci z 31. ledna na 1. února „Celkově v něm v patnácti kategoriích hlasovalo 379 akademiků, výsledky hlasování necháváme ověřovat notářem,“ upřesnila Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), která ocenění vyhlašuje. Českou hudební akademii tvoří odborníci z celého spektra hudební branže z řad muzikantů, dosavadních držitelů Anděla, hudebních producentů, novinářů, dramaturgů i pořadatelů koncertů.

Favoritkou roku 2020 je Lenka Dusilová, která získala čtyři nominace. Akademiky zaujala svou pátou sólovou deskou Řeka. Nahrávku natočila ve studiích Sono v nezvyklé producentské dvojici tvořené Petrem Ostrouchovem a Ondřejem Mikulou zvaným Aid Kid, muzikantem spjatým s progresivní elektronickou scénou. V prestižní kategorii Album je Dusilová nominována společně s písničkářem Jaromírem Nohavicou, který zaujal deskou Máma mi na krk dala klíč, a Tata Bojs s albem Jedna Nula. Ze stejné trojice interpretů budou akademici ve druhém kole hlasování vybírat také v kategorii Skladba. Kromě toho má Dusilová šanci stát se Sólovou interpretkou a proměnit nominaci také v kategorii Alternativa a elektronika.

Zmínění Tata Bojs i Jaromír Nohavica mají po třech nominacích, uspěli dále v kategoriích Skupina a Sólový interpret. Po dvou nominacích získala mladá písničkářka Amelie Siba za výraznou debutovou desku Dye My Hair. Také rappeři Viktor Sheen a Yzomandias mohou slavit hned dva nominační úspěchy, a to díky kategoriím Rap a Videoklip. Právě o této kategorii letos na principu žánrových cen poprvé rozhoduje specializovaná akademie, v níž hlasují i zástupci filmových profesí a dosavadní držitelé Anděla za videoklip.

„Nejvíce šancí letos mají známá a v historii cen již tradiční jména. Při bližším pohledu je ale zřejmé, že nominace pro třicátý ročník Andělů jsou velmi rozmanité a že ani o něco méně známí muzikanti, kteří si svou loňskou tvorbou rozhodně zasluhují pozornost, nezůstali akademiky nepovšimnuti. Rozhodně tak platí, že u nás v roce, který byl pro živou kulturu obzvlášť těžký, vznikla celá řada výjimečných alb. Každá z dvaatřiceti nahrávek, které se hlasy akademiků dostaly do nominací, stojí bez ohledu na žánry za pozorný poslech,“ podotýká předseda Rady České hudební akademie Honza Vedral. Radu ČHA, která na podobu a pravidla Andělů dohlíží, kromě něj letos tvoří publicista Josef Vlček, ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská a producentka Cen Anděl Lucka Hájková. Garanty žánrových kategorií pro rok 2020 jsou Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Žánrová ocenění budou stejně jako v posledních letech udělována přímo během hlavního ceremoniálu.

Předávání, v rámci, kterého se tradičně představí také výrazní čeští hudebníci, se podobně jako v loňském roce přizpůsobí aktuální epidemiologické situaci. „Přestože jsme doufali, že se k nestandardnímu formátu Andělů tentokrát nebudeme muset uchýlit, vývoj situace pořádání hromadných společenských událostí bohužel stále nepřeje. Naším cílem je připravit nezapomenutelný večer pro diváky České televize a věřme, že i pro nominované, kterým bychom rádi slavnostní atmosféru ceremoniálu dopřáli. Musíme však počítat s různými scénáři, které ale všechny slibují výjimečnou podívanou,“ vysvětluje Lucka Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION. „Máme radost, že moderování se po loňském úspěchu znovu ujme Ewa Farna. A stejně tak si vážíme toho, že se Ceny Anděl znovu rozhodla podpořit společnost Coca-Cola,“ dodává L. Hájková. V návaznosti na loňský rok i letos vyhlašuje Coca-Cola fanouškovskou cenu, která prostupuje všemi žánry a ve které může veřejnost pro svého hudebního oblíbence z řad nominovaných interpretů hlasovat online od 1. dubna.

Titulárním partnerem třicátého ročníku je společnost Coca-Cola ČR, hlavním mediálním partnerem Evropa 2. Ta v rámci spolupráce znovu podpoří kampaní v hodnotě půl milionu korun výherce Anděla v kategorii Objev. V ní jsou tentokrát za své debutové desky nominovány zpěvačky Amelie Siba a Kateřina Marie Tichá a skupina Deaf Heart.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Jubilejní třicátý ročník Cen Anděl Coca-Cola 2020 odvysílá 29.května 2021 ČT1.

Album
Lenka Dusilová – Řeka
Jaromír Nohavica– Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs – Jedna nula

Skladba
Lenka Dusilová – Vlákna
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs – Zvony

Skupina
Monkey Business – Freedom on Sale
Tata Bojs – Jedna nula
Zrní – Nebeský klid

Objev
Deaf Heart– Soft Heart Attack
Amelie Siba– Dye My Hair
Kateřina Marie Tichá – Sami

Sólový Interpret
7krát3– I
Dan Bárta & Illustratosphere – Kráska a zvířený prach
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč

Sólová Interpretka
Lenka Dusilová – Řeka
Aneta Langerová – Dvě slunce
Lenny – Weird & Wonderful

Videoklip
Bert & Friends – Piš mi básně / Režie: P. Borovička
Viktor Sheen – Poslední přání / Režie: P. Simon
Yzomandias – Melanž / Režie: J. Ruttner, J. Salavec, P. Vlček, Yzomandias

Slovenské album
KATARÍNA KNECHTOVÁ (official) – Svety
Le Payaco Official – Pohybliví v nehybnom
Richard Müller – Hodina medzi psom a vlkom

Alternativa a elektronika
Lenka Dusilová – Řeka
Amelie Siba – Dye My Hair
Tábor – Liebe

Folk
Robert Křesťan & Druha Trava – Díl první
Petr Linhart – Nezvěstní
Dagmar Andrtová-Voňková – Archa

Jazz
Concept Art Orchestra – 100 years
Cotatcha Orchestra – Bigbandová elektronika
Tomáš Liška / Bass & Invisible World – Hope

Klasika
Jan Bartoš Music, Jakub Hrůša Conductor, Symfonický Orchestr Českého rozhlasu – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna
Karel Dohnal – Czech Music for Clarinet
J. Semerádová, E. Traxler – Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu

Rap
58G – 58 tape vol.1
Viktor Sheen – Barvy
Yzomandias – Prozyum

Rock
Donnie Darko – Yesterdays
Kurtizány z 25. Avenue – Honzíkova cesta
Povodí Ohře – Dva trámy na kříž

https://andelceny.cz/