VÁCLAV JÍLEK

S POHÁDKOU VÁCLAVA ČTVRTKA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6629-2

Narodil se ve znamení skopce a letos koncem března oslaví kulatiny. Optimistická energie herce Václava Jílka je nakažlivá. Věří na dobré vztahy, které jsou pro něj hodně důležité. Televizní diváci ho poprvé mohli zaznamenat v seriálu Dobrá čtvrť, nebo o něco později po boku Jiřiny Bohdalové v úspěšné sérii Ach, ty vraždy. Děti ho obdivují díky programu ČT:D, kde je již několik let Agentem v kapse, který si vždy ví rady, co si počít v úzkých. Legendární Jiří Menzel obsadil Václava Jílka do svého posledního filmu Donšajni a režisér Miloslav Šmídmajer si ho vybral pro hlavní roli v romantické komedii Miluji tě modře. Příznivci divadla mohou Václava Jílka vídat na scénách Vinohradského divadla a Studia DVA nebo i v rámci oblíbených Shakespearovských slavností.

Václav Jílek ani v době globální pandemie koronaviru nenaříká. Raději plánuje, co všechno ho v budoucnu čeká a čemu by se rád věnoval. Ztišeným hlasem však odhaduje, že vzhledem ke koronaviru se časy živých představení hned tak zpátky nevrátí. Těší se, až se období online přenosů a streamů bude moci rozšířit o hraní na letních scénách. Nyní se věnuje televiznímu natáčení a také nahrávání audioknih. Pro Supraphon právě dokončil audiopodobu Magnesií Literou oceněné knihy Jacquese Rupnika Střední Evropa je jako pták s očima vzadu. Také se podílel na zvukové podobě knihy Pavla Taussiga Život za smích o životě krále komiků Vlasty Buriana, která vyjde v dubnu.

S Václavem Jílkem si povídáme u příležitosti vydání pohádkové kompilace, již Supraphon připravil ke 110. výročí narození spisovatele Václava Čtvrtka. Václav Jílek do tohoto rozsáhlého kompletu, který čerpá především ze zlatého fondu Supraphonu, přispěl četbou z knihy O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi.

Co vás napadne, když se řekne Václav Čtvrtek?

Určitě se mi vybaví mé dětství. Knihy i gramofonové desky, které jsme měli v knihovně. Ale také krásné televizní večerníčky s nenapodobitelnými a ikonickými hlasy hereckých hvězd. Až bude naše dcerka Anička větší, určitě s ní pojedeme k prababičce na chalupu, která se nachází nedaleko města Jičína. Prababička totiž vaří tu nejlepší loupežnickou polévku. Jen dospělý tuší, že to je převlečená česnečka.

Právě jste načetl do kompilace pohádek Václava Čtvrtka tu o hajném Robátkovi. Jak se vám líbila?

Hajného Robátka jsem načetl s velkou radostí a chutí. Je mi ctí, že můj hlas zazní právě na této výroční kompilaci. Jsou to krásné příběhy dvou parťáků a dětem jistě přijdou vhod nejen před spaním. Kladný hrdina Robátko ve dvojici s majestátním jelenem Větrníkem jsou ti praví ochránci lesa. A když se přidá láska s milou Josefkou, pohádkový příběh určitě zaujme i rodiče.

Co říkáte módě audioknih?

Audioknihy jsou fenoménem současnosti. Lze jich hodně naposlouchat během dlouhých nekonečných jízd v autě, ve chvílích, kdy zrovna nemůžete papírové vydání držet v ruce. Kniha má totiž svoji vůni a krásně jí šustí stránky mezi prsty. U audioknihy musíte zapojit jiné smysly a je fajn, že vaše představivost může pracovat zase trochu jinak. Mám rád obojí! Mám rád možnost volby. Jako bývalé Dismanče jsem se teď moc rád vrátil k herecké práci před mikrofonem, u kterého jsem už jako dítě začínal.

Pustíte CD s pohádkami Václava Čtvrtka své dcerce?

Naší Aničce určitě audioknihu s pohádkami pouštět budeme, i když teď je na to ještě malá. Ale mohu prozradit, že už pro ni máme připravenou slušnou audiotéku.

Připojené video