DAGMAR PECKOVÁ

SLAVÍ ŠEDESÁTINY

Kromě dnešních 60. narozenin slaví operní pěvkyně Dagmar Pecková v tomto roce ještě další výročí. Na konci června uplyne 40 let od její první profesionální divadelní role.

Vzhledem k nynější pandemické situaci musela Dagmar Pecková zrušit všechny koncerty a divadelní představení, kterými chtěla spolu se svými fanoušky oslavit své významné životní jubileum. Oslavy proto plánuje v rodinném kruhu. K výročím si chrudimská rodačka nadělila knihu s podtitulem Šaty noty boty, ve které rozmlouvá s novinářkou Michaelou Zindelovou.

Svým jménem Pecková zaštítila a spoluorganizuje hudební festival Zlatá Pecka Chrudim, jehož pořadatelé navzdory pandemii pokračují v přípravách. „Člověk vždycky něco naplánuje, složitě se to snaží uvést v život, přesouvá někdy už přesunuté koncerty nebo ruší a vrací vstupné. To je momentální osud veškerých kulturních akcí. Zlatá Pecka je letní festival, a samozřejmě doufám, že se do konce srpna stane zázrak, rizikové a snad i jiné skupiny budou naočkované a svět a tím pádem i kultura se začne vracet do normálu. Na letošní Zlaté Pecce máme bohatý program na téma Marie Callasová,“ řekla Pecková.
Právě životní příběh Marie Callasové vypráví hra Terence McNallyho Mistrovská lekce, ve které v Městském divadle Mladá Boleslav titulní roli ztvárnila Pecková. „Ačkoli nebyl rok 2020 pro kulturu ideální, přesto se mně a šéfovi mladoboleslavského divadla Petru Mikeskovi podařilo uskutečnit 11. září premiéru McNallyho Mistrovské lekce. Moje první skutečně činoherní role. Po pár reprízách bylo divadlo sice opět zavřeno, ale já jsem v roli Marie Callasové mohla prožít skutečnou radost z dobře splněného úkolu. Energeticky mě to velmi nakoplo, a mohu se tak těšit na další reprízy, jakmile nás zase pustí na jeviště. V Divadle Kalich by měla být pražská premiéra 31. května, ale je to samozřejmě ve hvězdách,“ podotkla držitelka ceny Thálie za rok 1999, která se pravidelně objevuje na koncertních pódiích i operních scénách evropských metropolí.

Katalog nahrávek Dagmar Peckové na Supraphonline:
https://www.supraphonline.cz/…gmar-peckova