KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ

GLYNDEBOURNE A ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4296-2

Pěvkyně Kateřina Kněžíková se představí jako Káťa Kabanová ve stejnojmenné opeře Leoše Janáčka na proslulém Glyndebourne Festival Opera v Sussexu v Anglii. Zároveň v těchto dnech Supraphon připravuje k vydání na 28. května její supraphonský sólový debut. Sopranistka své album pojmenovala Phydilé a repertoár sestavila z okouzlujících písní Bohuslava Martinů, Henriho Duparca, Maurice Ravela a Karola Szymanowského, které nahrála s Janáčkovou filharmonií Ostrava pod vedením Roberta Jindry.

Jedna z nejobsazova­nějších českých operních pěvkyň současnosti byla na Glyndebourne Festival Opera vybrána na základě konkurzu, který se uskutečnil již před dvěma lety a na který byla pozvána díky doporučení dirigenta Jakuba Hrůši. „Předzpívání se konalo před dvěma roky v Berlíně, vyrozumění o úspěšně vykonaném konkurzu jsem dostala během pár týdnů,“ říká Kateřina Kněžíková a dodává: „V této době vnímám možnost vycestovat, zkoušet a hrát před diváky jako velké požehnání!“

Glyndebourne Festival Opera se koná od května do srpna a je nejen pro Británii velkou událostí. Patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším na světě. V Glyndebourne zdůrazňují, že chtějí dělat jen opravdu špičkové projekty a že poskytují interpretům ty nejlepší podmínky. Takovým projektem je v letošním programu i připravovaná opera Leoše Janáčka Káťa Kabánová, od jejíž premiéry v tomto roce uplyne rovné století. Kateřina Kněžíková vystoupí v titulní roli a Glyndebourne setrvá plné tři měsíce. Zkoušky jsou naplánované na měsíc a půl a poté od 20. května do 19. června poběží vystoupení. Z Čechů se podařilo festival pracovně navštívit našim světoznámým dirigentům Jiřímu Bělohlávkovi a Jakubovi Hrůšovi. Z pěvkyň se podobný úspěch povedl těm opravdu nejlepším, jako například Gabriele Beňačkové, Soně Červené, Michaele Zajmi či Magdaleně Kožené.

Supraphon album Kateřiny Kněžíkové vydá 28. května na CD, ale i v digitálních formátech včetně Hi-Res. Objevem pro mnohé budou písně Henriho Duparca. Prostou a zbožnou venkovanku Phidylé, hrdinku jedné z nich, si Kněžíková vybrala pro název celého alba. Spojení s přírodou a s vlastní intuicí vyzařuje ze všech písní. Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Robertem Jindrou na nahrávce vytváří nádherně barevné plátno pro zlatou linku sopránu Kateřiny Kněžíkové.

Předprodej alba již na Supraphonline: http://bit.ly/…zikova-album

Připojené video