ČINOHRA NÁRODNÍHO DIVADLA

KRÁL OIDIPÚS

Koupit album
Katalogové číslo: 8590233051570

Činohra Národního divadla vydává hudební album, sestavené z písní z inscenace Sofoklovy hry Král Oidipús, jež je od prosince 2019 uváděna v historické budově ND. Jelikož tradiční součástí formy antických tragédií jsou i chóry (sbory), museli inscenátoři pracovat rovněž s nimi. V inscenaci jsou ztvárněny pěti skladbami na text v překladu Petra Borkovce a Matyáše Havrdy. Jejich hlavním hlasem je herec David Prachař, kterého živě doprovází kapela Kéry ve složení varhany (Jakub Kudláč), baskytara (David Herzig a Lukáš Mutňanský) a elektronické bicí (Jakub Šindler a Petr Hanák).

Veřejně nad rámec divadelní produkce se kapela poprvé prezentovala ve videoklipu Člověk je nic, který byl uveřejněn k Novému roku 2021, aby podtrhli podobu starostí, které trápily královské město Théby, když na něj jako boží trest padl mor, a které máme my za pandemie koronaviru.

Hudbu k inscenaci složil Jakub Kudláč, který přišel s nezvyklou fúzí žánrů barokní vážné hudby a jamajského stylu dub, čímž položil základy žánru nového, který lze nazvat Baroque Dub či Sacral Trap. Vydaný soundtrack zahrnuje pět písní – částečně nahraných živě na představeních inscenace, částečně později přetočených ve studiu a doplněných o instrumentální mezihry – a jako satyrskou dohru tři remixy od hostujících producentů (kteří spolupracovali hudebně na jiných inscenacích Činohry, konkrétně na Faustovi a Koncovém světlu).

Kromě Davida Prachaře, vystupujícího s výjimkou jediné písně ve všech dalších, si lze vychutnat duet Lucie Polišenské a Petra Vančury či sólo představitele Oidipa Pavla Baťka. Sbory kromě jmenovaných tvoří Mikuláš Čížek, Filip Kaňkovský, Václav Marhold, Taťjana Medvecká, Jiří Pěkný, Martina Preissová a Alena Štréblová.

Nahrávka je ZDARMA ke stažení na Supraphonline.

MULTILINK: https://lnk.to/…oKralOidipus

Připojené video