ONDŘEJ SOUKUP 70

OHLÉDNUTÍ NA SUPRAPHONLINE

Koupit album
Katalogové číslo: VT 1611-2

Hudební skladatel, producent a baskytarista Ondřej Soukup v neděli 2. května oslavil kulaté 70. narozeniny. Je znám především jako jeden z tvůrců úspěšných počátků kariéry zpěvačky Lucie Bílé nebo někdejší baskytarista skupiny Pražský výběr. Řadu let spolupracoval s Orchestrem Ladislava Štaidla, který doprovázel hvězdného Karla Gotta. Ondřej Soukup hudbou opatřil řadu filmů a napsal několik úspěšných muzikálů. Je držitelem dvou Českých lvů za filmovou hudbu.

Supraphon v těchto dnech vydává v edici „Nejvýznamnější skladatelé české populární hudby“ hned tři alba s jeho tvorbou, které zahrnují skladby vytvořené od roku 1979.

„Nabídka Supraphonu vydat tyto kompilace mě vrátila o hodně víc jak 40 let zpět. Do druhé poloviny sedmdesátých let, kdy jsem začal systematičtěji skládat. Předtím jsem hrál v nejrůznějších seskupeních, tak asi od patnácti let. Chronologicky – různé bigbeatové skupiny – se skupinou Syrinx, s Colour Images, s Pavlem Sedláčkem, během studia na Pražské konzervatoři napřed s různými orchestry hrající vážnou hudbu (neb jsem chtěl být umělcem vážné hudby), pak ale s jazzovýma partičkami, s Pražským Big Bandem Milana Svobody, s jazzovým Pražským Výběrem, s Jiřím Stivínem a Michaelem Kocábem, s novovlnným Pražským Výběrem a nakonec 11 let s Karlem Gottem. Celou tu dobu jsem se živil jako studiový hráč a jako aranžér. Někdy kolem roku 1993 jsem přestal hrát a už jsem jen skládal a produkoval. Ještě na konzervatoři jsem začal psát skladby ovlivněné jazzem. Pak jsem potkal zpěvačku Marcelu Královou a pro ni jsem napsal své první písně. Posléze přišla Jitka Zelenková, Jiří Korn, Helenka Vondráčková, Petra Janů, Iveta Bartošová, Karel Gott… Mým snem bylo psát filmovou hudbu – ten se mi splnil, ale to je už jiná kapitola. Naprosto jsem nesnášel normalizační pop a snažil jsem se proti němu vymezit. Někdy se to povedlo, někdy ne. V této kompilaci jsou příklady oba, ale neřeknu které. Račte si najít sami. Jsou zde písně, které majoritně vyšly u Supraphonu. (Proto zde třeba není skoro nic z mé spolupráce s Luckou Bílou). Když jsem je po té dlouhé době slyšel, tak jsem se někdy zděsil a někdy jsem byl docela mile překvapen. Ale všechny jsem si je více či méně pamatoval, vybavily se mi situace, za kterých vznikaly, hádky ve studiích, věčné kouření a pití káv, uplácení posádek studií, aby zůstaly přesčas, podpultové kupování profesionálních magnetofonových pásů, zoufalé zápasení s technikou, které jsme díky naprosté izolaci rozuměli jen částečně, tahání zesilovačů, bicích, pokuty za parkování před studii…. Berte to, prosím, jako dokument posouvajícího se času,“ dodává k trojalbové kolekci nahrávek Ondřej Soukup.

ALBA NALEZNETE NA SUPRAPHONLINE:

http://bit.ly/…p-KOMPLET-01
http://bit.ly/…p-KOMPLET-02
http://bit.ly/…p-KOMPLET-03