PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA A KAREL

PRVNÍ AUDIOKNIHA PATRIKA HARTLA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6632-2

Prvok, Šampón, Tečka a Karel je velmi úspěšný román spisovatele, scenáristy a režiséra Patrika Hartla, jehož filmová podoba netrpělivě čeká na otevření kin. Hlavní protagonisty příběhu ve filmu ztvárnili: Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann. Zkrátit si čekání na tento velmi očekávaný film bude nyní možné poslechem audioknihy, kterou načetl Martin Hofmann, jenž ve filmu ztvárňuje Karla. První audiokniha s dílem Patrika Hartla vznikla v režii Natálie Deákové a vychází v pátek 21. května 2021 na CD-MP3 i v digitálních formátech. Jako bonus audiokniha obsahuje doslov namluvený autorem a píseň z filmu, kterou napsali Roman Holý s Danem Bártou Dobrá zpráva a nazpívali Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert, Dan Bárta a Vladimir 518.

Prvok, Šampón, Tečka a Karel je příběh čtyř kamarádů, kteří se rozhodnou řešit svou krizi středního věku provokativní hrou. Při setkání na třídním srazu dvacet let po maturitě dojdou k závěru, že jejich životy jsou na hony vzdálené představám, které o nich měli na gymnáziu. A tak si společně vymyslí úkoly pro osvěžení dávné odvahy a svobodomyslnosti. Co je náročnější? Svléknout se na veřejnosti donaha, nebo říkat za všech okolností pravdu? Audioknihu v režii Natálie Deákové načetl herec Martin Hofmann a jako bonus obsahuje doslov namluvený Patrikem Hartlem a filmovou píseň.

„Kdyby měl Karel charakterizovat, jaká tato kniha je, pravděpodobně by řekl, že je to výzva. Výzva nebát se v poločase rozpadu změnit a čelit pohodlnosti. Prvok by asi neváhal pateticky dodat, že je to příběh o svobodě a odvaze, která je k ní potřeba. A taky o tom, jak milovat. Manželky, milenky, matky i dcery. Tečkovi by to bylo fuk, protože knížky nečte. Ale kdyby zjistil, s kolika ženami se v tomto příběhu vyspí, možná by ho to zaujalo natolik, že by si zrovna tenhle román přečetl. A Šampón by hlavně považoval za důležité, aby se při čtení této knížky čtenáři dobře bavili. Protože podle něj v ní jde především o to, o čem zpíval Freddie Mercury: Show must go on,“ uvedl Patrik Hartl.

Herec Martin Hofmann vydání audioknihy komentoval: „Načítání knih je celkem masakr. Mnoho času na přípravu, mnoho hodin ve studiu. Je to náročné na koncentraci, momentální kondici hlavy a mluvidel. Snažil jsem se přijít na to, kdy je dobré dělat přípravu, jak dlouho před samotným načítáním, jakou energii ve studiu potřebuju a jakou ne, jak vydržet čilý, konkrétní, jak neprosazovat sebe jako interpreta před tou knihou samotnou. Vědět, kdy začínám odpadat, přiznat si, že dnes mám slabší den. A nepolevovat. Dalo mi to docela zabrat, tak doufám, že ten výsledek bude v pořádku. A samozřejmě bylo příjemnější, že už jsem po filmu měl před očima konkrétní živé lidi. Martina Pechláta, Davida Švehlíka, Hynka Čermáka a ostatní. Někdy to bylo zábavné dělat jakoby Čermáka v podání Hofmanna. Snad jsem klukům moc neublížil. Pokud ano, nebyl to můj záměr!“

Audioknihu Prvok, Šampón, Tečka a Karel vydává v pátek 21. května 2021 na CD-MP3 a v digitálních formátech Supraphon.

Producentem filmu je Bontonfilm Studios a love.FRAME, koproducentem je Europeana Production, Česká televize, Bourdon a innogy. Partnerem filmu je ČSOB. Film vznikl za podpory Plzeňského kraje.

Stejnojmenný film natočil sám Patrik Hartl jako režisér a na čtenáře či posluchače knihy pak podle něj čeká v kině pár překvapení. Do filmového příběhu totiž hrdinům připravil oproti románu několik změn. „Nebavilo by mě udělat film úplně stejně jako knížku, to by byla nuda,“ směje se Patrik Hartl. „S chutí jsem příběh filmu naládoval tím nejlepším z knížky, co se do dvou promítacích hodin vešlo, a ještě jsem měl štěstí, že nás s dramaturgyní Ivou Jestřábovou napadlo leccos nového navrch. Na reakce diváků se těším jak malej kluk.“

MULTILINK: https://lnk.to/…TeckaKarelID

Připojené video