KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ

NOVÉ SÓLOVÉ ALBUM!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4296-2

Sopranistka Kateřina Kněžíková se představí jako Káťa Kabanová ve stejnojmenné opeře Leoše Janáčka na proslulém Glyndebourne Festival Opera v Sussexu v Anglii. Zároveň v těchto dnech Supraphon připravuje k vydání na 28. května její sólový debut. Sopranistka své album pojmenovala Phidylé a repertoár sestavila z okouzlujících písní Bohuslava Martinů, Henriho Duparca, Maurice Ravela a Karola Szymanowského, které nahrála s Janáčkovou filharmonií Ostrava pod vedením Roberta Jindry.

Kateřina Kněžíková, která patří v současnosti k nejobsazovanějším českým operním pěvkyním, byla na Glyndebourne Festival Opera vybrána na základě konkurzu, jenž se uskutečnil již před dvěma lety a na který byla pozvána díky doporučení dirigenta Jakuba Hrůši. Festival se koná od května do srpna a je nejen pro Británii velkou událostí. Patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším na světě. V Glyndebourne zdůrazňují, že chtějí dělat jen opravdu špičkové projekty a že poskytují interpretům ty nejlepší podmínky. Takovým projektem je v letošním programu i připravovaná opera Leoše Janáčka Káťa Kabanová, od jejíž premiéry v tomto roce uplyne rovné století. Kateřina Kněžíková vystoupí v titulní roli a v Glyndebourne setrvá plné tři měsíce. Zkoušky jsou naplánované na měsíc a půl a poté od 20. května do 19. června poběží vystoupení. Z Čechů se podařilo festival pracovně navštívit našim světoznámým dirigentům Jiřímu Bělohlávkovi a Jakubu Hrůšovi. Z pěvkyň se podobný úspěch povedl těm opravdu nejlepším, jako například Gabriele Beňačkové, Soně Červené či Magdaleně Kožené.

Supraphon vydá album Kateřiny Kněžíkové v pátek 28. května na CD, ale i v digitálních formátech včetně Hi-Res. Objevem pro mnohé budou písně Henriho Duparca. Prostou a zbožnou venkovanku Phidylé, hrdinku jedné z nich, si Kněžíková vybrala pro název celého alba. „Nerada bych kopírovala něco, co bylo už několikrát natočeno. Ale to podstatnější je mé zaujetí písňovým repertoárem. Když jsem dostala možnost natočit album, říkala jsem si, čím bych se chtěla prezentovat. Jak bych si přála, aby mě okolí vnímalo. Když jsem si uvědomila, že bych měla natáčet album s operními áriemi, tak by to srovnání bylo nesmírně nekompromisní. Navíc písně jsou mou láskou. A mám pocit, že u nás není právě písním dávána taková váha. A to bych si přála změnit. Myslím si, že můžu v tomto repertoáru něco říct a jsem v něm svá,“ uvedla Kateřina Kněžíková k neotřelé dramaturgii svého nového alba.

MULTILINK: https://lnk.to/…ovaPhidyleID

Připojené video