JACQUES RUPNIK

AUDIOKNIHA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6637-2

Kniha Střední Evropa je jako pták s očima vzadu, s podtitulem O české minulosti a přítomnosti (2018, nakladatelství Novela Bohemica), je výborem Rupnikových poutavých textů o hledání smyslu českých dějin. Všechny texty jsou psány kultivovaným jazykem a přitom – ač je jejich autor renomovaným vědcem – velice čtivě. Přibližně polovina z nich byla přeložena z francouzštiny či angličtiny a tematicky se drží zmíněného podtitulu. Jejich rozčlenění do tří částí, nabízejících tři pohledy na naše dějiny, je vděčné. Autorovy úvahy totiž vedou ke zpětnému probírání možná již zafixovaných představ o naší minulosti. S tím souvisí i na první pohled zvláštní titul knihy. Vysvětlení jeho významu najdeme v mottu od Jorgeho Luise Borgese: „A nezapomeňte na ptáka zvaného Goofus Bird, který létá pozpátku, protože mu nezáleží na tom, kam letí, ale odkud.“

Kniha Střední Evropa je jako pták s očima vzadu získala ocenění Magnesia Litera v kategorii Publicistika a do podoby audioknihy ji letos na jaře soustředěně načetli herci Václav Jílek, Miloslav König a Igor Orozovič. V závěru audioknihy, která má stopáž devět a půl hodiny, je rozhovor Jacquese Rupnika s renomovaným publicistou Karlem Hvížďalou. „Audiopodoba mé knihy mě mile překvapila: slyšíte něco důvěrně známého, ale jako byste knížku znovu objevoval. Poslouchal jsem chvílemi, jako by to psal někdo jiný,“ uvedl Jacques Rupnik.

Audiokniha vychází stejně jako kniha ve skvělém grafickém zpracování obalu od známé ilustrátorky a vtipné performerky Venduly Chalánkové, která z fyzického vydání audioknihy na CD-MP3 udělala působivý výtvarný artefakt. Titul vyjde v pátek 21. května 2021 vedle CD-MP3 i v digitálních formátech.

Jacques Rupnik je v českém mediálním prostoru přítomný od roku 1989, ale nepřímo zde byl přítomen už před sametovou revolucí. Nejen tím, že ve svém druhém domově, tedy ve Francii, o naší zemi psal, ale také proto, že se v Československu jeho texty i tehdy četly. Rupnik se narodil v Praze a žil zde do svých patnácti let, není proto při studiu pramenů omezen jazykovou bariérou, zároveň prostředí, o němž píše, důvěrně zná. Studia politologie na Sorbonně a na Harvardově univerzitě mu pak poskytla skvělé odborné zázemí, po listopadu pracoval dva roky jako poradce prezidenta Václava Havla. Nyní působí na prestižních vědeckých místech v Belgii, ve Francii a také v Praze.

Připojené video