GUSTAV BROM 100!

VÝROČÍ LEGENDY

Orchestr dirigenta a skladatele Gustava Broma, který se narodil 22. května 1921 ve slovenské obci Veľké Leváre, patřil ve své době ke špičkovým hudebním tělesům. Uměl hrát nejen swing a jazz, ale zvládal i mnoho skladeb z takzvaného středního proudu. Jeho principál pak byl nejen vynikající hudebník a úspěšný manažer, ale také vtipný moderátor vlastních koncertů. Navíc dokázal hledat i nové talenty, objevil například Hanu Zagorovou.

Brom, který se narodil jako Gustav Frkal a umělecké jméno si zvolil v roce 1945 náhodně, když zabodl prst do encyklopedie, také zpíval a psal texty. Během několika málo hodin po oznámení letu prvního kosmonauta v roce 1961 například jako poctu Juriji Gagarinovi natočil legendární píseň Pocta astronautovi (aneb Dobrý den, majore Gagarine), kterou narychlo složili Jaromír Hnilička a Pavel Pácl. Písnička se pak stala velkým hitem, dnes Bromovým nejznámějším.

Hudební základy získal Brom v kroměřížské hudební škole Moravan a v Brně založil se spolužáky z gymnázia hudební skupinu R-Boys, se kterou vystupovali na studentských čajích. V roce 1948 se poprvé postavil do čela orchestru, aby tak činil po celý zbytek života. Pod Bromovým vedením absolvoval orchestr přes 250 zahraničních turné, jeho nahrávky se objevily na více než 570 titulech zvukových nosičů Supraphonu. Gustav Brom zemřel 25. září 1995 v Brně ve věku 74 let.

Katalog nahrávek Gustava Broma a jeho orchestru: https://www.supraphonline.cz/…edavani/alba?…