ELEFANTAZIE

SOUNDTRACK Z MUZIKÁLU

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6726-2

Divadelní muzikál režiséra Davida Drábka, hudebního skladatele Darka Krále a textaře Tomáše Belka ELEFANTAZIE vypráví příběh a životní postoje skutečného Josepha Merricka, tělesně postiženého člověka, který se pro svou anomálii stal koncem 19. století inventářem anglických panoptik. Život takzvaného Sloního muže již inspiroval po celém světě mnoho tvůrců. Nápad na původní český muzikál zrál v týmu režiséra Davida Drábka deset let. Joseph Merrick alias Sloní muž je fascinoval svou radostí ze života, optimismem a družností navzdory svému znetvořenému tělu a otřesnému ponižujícímu zacházení, jakého se mu dostávalo. „Že bude skládat hudbu Darek Král, o tom ani nemohlo být pochyb. Jsme ohyzdně srostlá siamská dvojčata, ve světě umění svého druhu pošahaná monstra – a navíc parťáci už třicet let. Nepochyboval jsem, že bude Darkova hudba skvělá. A stejně tak písňové texty Tomáše Belka,“ glosoval své spolutvůrce režisér David Drábek.

Premiéra ELEFANTAZIE se konala 1. února 2020 v pražském Divadle ABC. Od té doby ji však pronásledují protipandemická omezení, stejně jako jiná, a nejen divadelní představení. Během letošního jara se tvůrci spolu s vedením Městských divadel pražských rozhodli dát hudbě z ELEFANTAZIE prostor v nahrávacím studiu SONO. Album se studiovou nahrávkou vychází na CD i v digitálních formátech u Supraphonu v pátek 25. června 2021.

Na albu, stejně jako v divadelním provedení muzikálu, se objeví hned několik talentovaných interpretů. Pro nejznámějšího z nich, Tomáše Kluse, je to vůbec první návrat na divadelní prkna po absolvování DAMU před deseti lety. Dále zde hrají a zpívají Tomáš Havlínek, Petr Konáš, Kateřina Marie Fialová, Filip Březina, Tereza Marečková, Zdeněk Piškula, Kryštof Krhovják a další. Režisér David Drábek k obsazení Tomáše Kluse podotknul: „Tomáš je svou povahou doktor Treves, zachránce Sloního muže. Pojal v nás důvěru a všechny při zkoušení zaujal svou skromností, vlídností a profesionalitou.“

Autor hudby Darek Král uvedl: „Každá píseň musí ,fungovat‘ v mé hlavě či jen u piana, neskládám pomocí různých virtuálních nástrojů na počítači. Ty často nabízejí snadnější řešení – možnosti efektů, paletu zvukových barev. K těmto věcem se dostávám až při produkci hudby ve studiu. Samotné skládání písní trvalo půl roku, kolega Martin Sedláček pak se mnou spolupracoval na aranžích smyčcové sekce, nahrávání proběhlo ve studiu SONO a o rytmické nástroje se ve svém studiu postaral Jan P. Muchow. Režisér David Drábek ještě poznamenal: „Miluju ty skladby všechny a nakazil jsem tím i svoje okolí. Jejich poselství jsme cizelovali celé roky.“

ELEFANTAZIE se na scéně Divadla ABC objeví hned třikrát v rámci speciálních letních představení Městských divadel pražských, a to 20. července, 23. srpna a 24. srpna. Křest CD se odehraje na prvním z nich.

MULTILINK: https://lnk.to/ElefantazieID

Připojené video