COUNTRY FOLK WESTERN & SPOL.

LETNÍ NABÍDKA

Country music ovlivňovala naši domácí scénu od nepaměti. Již v třicátých letech, kdy zažila první rozmach vlna trampské hudby, ovlivňovala westernová hudba naše interprety. Po únoru došlo ze známých důvodů k přerušení vývoje, a tak se skutečně masové popularity dostalo country až v 60. letech. Byl to zejména bluegrass, který okouzlil řadu začínajících skupin (Greenhorns, Rangers, White Stars) i seskupení z oblasti trampské hudby (Scarabeus, Hoboes, K.T.O.), ale také moderní country, která měla své domácí prostředí v divadle Semafor. Bylo to zejména zásluhou Jiřího Grossmanna, který byl vyznavačem Jima Reevese a moderní country vůbec a skvělým textařem, a také Jiřího Brabce, který založil svůj Country Beat a pomohl ke slávě řadě zpěváků: Nadě Urbánkové, Ladislavu Vodičkovi, Karlu Kahovcovi.

Po dlouhá léta však byla hlavní vlna české pop-country velmi úspěšně reprezentována Michalem Tučným, Pavlem Bobkem a Věrou Martinovou a v 90. letech spíše bluegrassovými kapelami, které postupně získaly na technické virtuozitě (např. Druhá tráva Roberta Křesťana). Po roce 1989 naše scéna postupně srovnala krok s originálními trendy i v oblasti mainstreamu a country má stále svou početnou základnu fanoušků stejně jako ve své vlasti, kde tvoří tento hudební styl velmi významná procenta z celkového prodeje alb.

Posluchačům, kteří se chtějí s country hudbou letos v létě těšit a radovat, přichystal Supraphon speciální nabídku, která českou country hudbu reprezentuje v celé šíři. Zkuste si vybrat.

Katalog letní nabídky najdete tady:
https://www.supraphon.cz/…western-spol

Nabízené tituly lze získat se zajímavou slevou na Supraphonline:
https://www.supraphonline.cz/…country-2021