AUDIOKNIHY

TIPY NA LÉTO

Díky rostoucímu počtu posluchačů audioknih, kteří v autě, na cestách, při odpočinku nebo při domácích pracích sami, ve dvou či s dětmi poslouchají „knížky do ucha“, se neustále rozšiřuje i nabídka titulů. Vydavatelství Supraphon patří k tradičním a největším vydavatelům nahrávek mluveného slova a jeho kompletní katalog na portálu Supraphonline.cz obsahuje bezmála tisícovku titulů. Supraphon stojí jako vydavatel na třech pomyslných nohách, jimiž jsou populární hudba, vážná hudba a mluvené slovo. Letos již vydal přes tři desítky titulů, z nichž třetinu tvoří právě mluvené slovo. O novinkách tohoto žánru také pravidelně informuje posluchače na speciální platformě „Salon mluveného slova“- která je součástí webových stránek.

K nejúspěšnějším audioknihám Supraphonu v posledních letech patří například: Cesta do pravěku Karla Zemana, kdy ikonický filmový příběh skvěle načetl Oldřich Kaiser; román Zdeňka Svěráka Strážce nádrže, jenž vyšel v autorově osobité interpretaci; Slavné české kriminální příběhy I. M. Jedličky zaujaly poutavým podáním Norberta Lichého; životopis legendy českého swingu Jiřího Traxlera Život v rytmu swingu oživil charismatickým hlasem Igor Orozovič, který před časem s nominací na Thálii ztvárnil protagonistu i na scéně Národního divadla a za tuto nahrávku byl loni nominován v kategorii Nejlepší interpret v cenách Audiokniha roku. Ze své vtipné knihy Z deníku ajťáka vytvořil audioknihu komik Lukáš Pavlásek a autorské čtení knihy Neboj se vrátit domů Marie Svatošové a Aleše Palána dalo vzniknout pozoruhodné audioknize o tabuizovaném tématu smrti. Oblibu posluchačů si také získal komplet Povídky Oty Pavla, které načetli slavní herečtí bardové i současní talentovaní herci a Supraphon ho vydal loni k nedožitým devadesátinám autora.

Mezi audioknihami pro děti patří k nejúspěšnějším z posledních let například hudební pohádka písničkářky Radůzy Uhlíř, princ a drak – nebo kniha Pane Bůh, tady Anna od anglického autora Fynna, kterou skvěle načetla Barbora Hrzánová v hudební spolupráci se zpěvačkou Anetou Langerovou. V podání Barbory Hrzánové se také těší zájmu známá kniha Vladimíra Hulpacha Indiánské pohádky. V nabídce Supraphonu by neměla dětem uniknout ani cenou Bystrouška loni oceněná nahrávka slavné knížky Baron Prášil v poutavém podání Miroslava Táborského nebo nově vydaný komplet pohádek Václava Čtvrtka, který letos na jaře vyšel ke 110. výročí jeho narození pod přiléhavým názvem Nejkrásnější pohádky hezky pohromadě.

Mezi aktuálními novinkami je mnoho literárních žánrů, které mohou oslovit posluchače s rozmanitým vkusem a zájmy. K zajímavým určitě patří audiokniha Korespondence Boženy Němcové načtená Aňou Geislerovou, jež národní spisovatelku ztvárnila v nedávno odvysílané TV minisérii. Svým obsahem se vymyká běžné produkci audioknih i Rupnikova Střední Evropa je jako pták s očima vzadu nebo memoáry Michelle Obamové Můj příběh načtené Zuzanou Stivínovou. K letnímu poslouchání z nabídky Supraphonu lze určitě doporučit audioknihu Strašidlo cantervillské, ve které oblíbený příběh skvěle načetli Petr Čtvrtníček, Jiří Lábus, Jaroslava Kretschmerová a Jan Hartl. K nepřehlédnutí na Supraphonline je i zvukový studiový záznam inscenace Lordi, kde stejně jako na divadle vás břitkým humorem Oscara Wildeho rozesmějí Filip Rajmont, Martin Hofmann, Peter Serge Butko a Vladimír Polívka. K letním prázdninovým dnům se budou hodit i nejkrásnější povídky a příběhy světové literatury o koních a lidech ve špičkovém hereckém provedení. Ty posluchači najdou v nové audioknize Povídky a příběhy o koních.

A jak vypadá pohled do hitparády mluveného slova Supraphonu za měsíc červen 2021? Na prvním místě je komplet všech nahrávek (pro děti i dospělé) Skoro všechno Zdeňka Svěráka, stříbrnou příčku obsadil aktuální filmový hit, ale jinak audioknižní prvotina Patrika Hartla – Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Na bronzovém třetím místě je již zmíněná audiokniha: Václav Čtvrtek – Nejkrásnější pohádky hezky pohromadě. Na páté pozici žebříčku jsou Povídky Oty Pavla a hned za nimi novinka, kterou načetl Jan Kanyza – 25 strašidelných pověstí. Dále v červnové hitparádě nejprodávanějších audioknih najdete 50 nejkrásnějších českých pohádek, legendární Pohádky z pařezové chaloupky s Jiřinou Bohdalovou, novinku Život za smích, která je o králi komiků Vlastovi Burianovi z pera Pavla Taussiga či album Jan Vodňanský – Jubileum, která vyšla nyní k jeho nedožitým osmdesátinám. Do hitparády mluveného slova hned po svém vydání vstoupil čtyřhodinový komplet nahrávek nezapomenutelného komika Felixe Holzmanna Šprechty v plném počtu. Vyšel ke 100. výročí jeho narození a svým humorem se stal nadčasovým.

Navštivte Salon mluveného slova Supraphonu a najděte inspiraci pro letní poslouchání audioknih: https://www.supraphon.cz/…veneho-slova