TEREZA ČERNOCHOVÁ

TVÁŘE ŽEN

Píseň Tváře žen složila Tereza Černochová po přečtení knihy Dagmar Šimkové – Byly jsme tam taky. Kniha je autentickou výpovědí jedné z politických vězeňkyň, která přežila lágry 50. a 60. let v tehdejším Československu. „Vyprávění je tak silné, že se mi o té knize i zdálo, o její tváři, o tvářích jejích spoluvězeňkyň. To si nikdo z naší generace nedovede představit. Věděla jsem, že tento přetlak je třeba uvolnit, ideálně písní. A když jsem tu píseň napsala a nazpívala, bylo mi jasné, že si to zaslouží klip, ve kterém se „těm všem“ s úctou pokloním,“ dodává zpěvačka.

O námětu a scénáři klipu se Tereza radila se svým kamarádem, muzikantem a režisérem Zbyňkem Raušerem. Ten se také ujal režie. „Navštívili jsme společně s Terezou Národní archiv a hned věděli, že chceme přenést atmosféru výslechové místnosti, ve které hrají svou roli nejen vyslýchané ženy, ale samozřejmě i příslušníci STB. Chtěli jsme tím připomenout tlak, kterému byla většina politických vězňů a vězeňkyň vystavena. A pak mě napadlo to natočit na tzv. One take, tedy celý klip na jeden záběr pomocí techniky Steadicam. Pokud jdete do takového rizika, musíte vše perfektně předpřipravit. Celý tým včetně herců musel šlapat jak švýcarské hodinky. Jsem rád, že se to podařilo.“, říká Zbyněk Raušer.

„Víte kolik žen bylo tenkrát stíháno, mučeno, popraveno? Kolik jich bylo v tehdejším Československu vězněno? Toto číslo neví ani Národní archiv. Měli jsme půjčené kopie spisů pár žen, jejich fotky, otisky prstů a začali přemýšlet společně se Zbyňkem Raušerem nad hereckým obsazením,“ dodává Tereza Černochová.

V klipu hrají Ester Geislerová, Taťána Medvecká, Johanna Tesařová, Marie Anna Krušinová, Marek Taclík a Petr Reif. „Všichni byli tak báječní a autentičtí, až mě to při natáčení několikrát dojalo. Utvrdilo mě to v tom, jak ta doba byla odporná. V závěru klipu se všichni dozví, které politické vězeňkyně jednotlivé herečky hrály. Proto je důležité se dodívat až do konce, tam vám to vše dojde. Máme z toho klipu upřímnou radost!“, přiznává Tereza a těší se na reakce diváků.

I když je Tereza Černochová každý týden s domovskou kapelou Monkey Business na koncertech a k tomu nyní ještě trénuje s tanečníkem Dominikem Vodičkou na soutěž StarDance 2021, která začne 16. 10. 2021 vysílat Česká televize, má Tereza i své hudební touhy. Skládá si své písně tzv. do šuplíku. A kdo ví? Možná z toho za čas bude nějaké pěkné album.

TEREZA ČERNOCHOVÁ NOVÝ KLIP PŘEDSTAVUJE ZÁMĚRNĚ PRÁVĚ V TYTO DNY, KDY SI PŘIPOMÍNÁME VÝROČÍ VPÁDU SOVĚTSKÝCH VOJSK NA NAŠE ÚZEMÍ V ROCE 1968 A DODÁVÁ „JE TŘEBA SI NEUSTÁLE TATO TÉMATA A VÝROČÍ PŘIPOMÍNAT A JIŽ NIKDY NEOPAKOVAT“

Připojené video