HANA ZAGOROVÁ SLAVÍ!

DOKUMENTÁRNÍM TV FILMEM A 6CD KOMPLETEM

Zpěvačka, herečka, textařka a moderátorka Hana Zagorová oslaví 6. září 2021 významné životní jubileum. Její životní cestu a fenomenální kariéru mapuje nový dokumentární film z produkce TV Nova „Nedělej Zagorku!“ režiséra a scenáristy Michala Čoudka. Snímek bude premiérově uveden na obrazovkách TV Nova ve čtvrtek 2. září ve 22.10 hod. a od stejného dne bude k dispozici na Voyo.
„Bylo to přes rok a půl práce,“ říká režisér a scenárista dokumentárního portrétu Hany Zagorové Michal Čoudek a pokračuje: „Nakoukávání archivních záběrů, domlouvání respondentů do dokumentu… První verze měla tři a půl hodiny.“ Také do příprav dokumentu se negativně promítla pandemie – „A to přímo, když onemocněla Hanka a vše se odkládalo, nebo následně kvůli omezenému cestování, kdy se musela zrušit některá externí natáčení,“ doplňuje Michal Čoudek.

„Profesionálka“, „opravdová dáma“, „originální hlas“, „pokorná ženská“ – tak o fenomenální Haně Zagorové v dokumentárním filmu mluví zpěvaččini přátelé, kolegové a spolupracovníci. Snímek mapuje kariéru populární umělkyně od doby, kdy se objevila na české hudební scéně jako interpretka a textařka popových šansonů, přes její slavné spolupráce s Petrem Rezkem, Karlem Vágnerem, Stanislavem Hložkem a Petrem Kotvaldem nebo s italskou star Drupim, až po její porevoluční působení na obrazovkách TV Nova ve vlastním pořadu. Dokument dává nahlédnout i do zpěvaččina soukromí – na společné soužití vzpomíná bývalý manžel Vlastimil Harapes a téměř třicetiletý svazek hodnotí současný manžel Štefan Margita slovy: „I po těch letech se pořád těším domů.“ Nechybí ani emotivní pohled na dramatický konec roku 1989, kdy se Hana Zagorová, po téměř půlroční, vynucené pauze po podpisu Několika vět, stala jedním ze symbolů Sametové revoluce. „Nikdy neuhnula ze své cesty a pro mě je to dáma se vším všudy,“ říká ve filmu herec Martin Dejdar.

„Jsem ráda za tu dobu, kterou jsem prožila, že jsem mohla být její součástí,“ bilancuje Hana Zagorová a dokument věnovaný své neobyčejné kariéře uzavírá slovy: „A jsem ráda i za to, že jsem se snad i malinkatým dílečkem zasloužila o to, co je a co máme. A jsem pyšná na sebe, že jsem se nebála. A že bylo čeho! Člověk by měl žít tak, jak to unese jeho svědomí. A já mám svědomí docela čisté.“ (Zdroj a foto: TV Nova)

Hana Zagorová již před sedmi lety převzala Diamantovou desku Supraphonu za 10 120 000 pr­odaných zvukových nosičů. Své první nahrávky uskutečnila již v roce 1963 v rozhlasovém studiu v Ostravě. S vydavatelstvím Supraphon začala zpěvačka spolupracovat v roce 1968, kdy jí vyšel první singl s písničkou Prý jsem zhýralá. O tři roky později (v roce 1971) byla vydána pod názvem Bludička i její první sólová dlouhohrající deska, která odstartovala úspěšnou a dlouholetou spolupráci se Supraphonem, který se chystá k jejímu letošnímu jubileu vydat bilanční 6CD, jež bude obsahovat 100 jejich oblíbených písniček a plus 20 slavných duetů. Komplet vyjde 15. října.

Připojené video