ANTONÍN DVOŘÁK

180. VÝROČÍ NAROZENÍ

V Nelahozevsi se 8. září roku 1841 narodil v rodině řezníků a hospodských budoucí věhlasný hudební skladatel. Ačkoli projevoval vynikající vlohy pro hudební umění, nějakou dobu trvalo, než se podařilo jeho otce přesvědčit, aby mohl hudbu studovat v Praze a naplno se tak oddat životu hudebníka. Dnes si připomínáme 180. výročí narození skladatele, ale také dirigenta a pedagoga Antonína Dvořáka, jehož hudba vyrůstá z domácích kořenů i z nejlepších tradic klasicismu a romantismu, a dokázala se proto současně stát mezinárodně sdělnou a oblíbenou.

Vydavatelství Supraphon připravilo k této příležitosti hned několik novinek. Vychází čtyř album klavírního virtuosa Ivo Kahánka s kompletním klavírním dílem a také 3LP s Dvořákovou Symfonií č. 8 a 9 „Z Nového světa“ doplněnou výběrem ze Slovanských tanců s Českou filharmonií a Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a Sirem Charlesem Mackerrasem.

180. výročí narození Antonína Dvořákova připomíná Supraphon rovněž vydáním mimořádné 3CD kompilace „Všechny lásky Antonína Dvořáka“ s výběrem dramaturga Patricka Lamberta – dlouholetého hudebního producenta BBC Radio 3.

Speciální nabídku titulů s díly Antonína Dvořáka najdete zde: https://www.supraphonline.cz/…n-dvorak-180