FILM KAREL

PŘEDPREMIÉRA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6719-2

Celovečerní dokumentární film KAREL režisérky Olgy Malířové Špátové bude po vynuceném ročním odkladu uveden do českých a slovenských kin 7. října 2021. Ještě před tím ale proběhne velká předpremiéra filmu v amfiteátru Lochotín v Plzni, ve městě, kde se Karel Gott narodil. Speciální promítání, které snímek KAREL uvede do českých kin ve velkém stylu, se uskuteční v sobotu 18. září. Film na místě v 19 hodin představí režisérka filmu Olga Malířová Špátová, začátek filmu je pak v plánu na 19:30 hodin.

„Film KAREL vnímáme jako událost nejen filmovou, ale i společenskou. Věříme, že do amfiteátru dorazí několik tisíc diváků a vytvoří neopakovatelnou atmosféru přímo v místech, kde Karel Gott několikrát rozdával radost během svých koncertů,“ říká za pořadatele Michal Šašek. „Kapacita amfiteátru je sedm tisíc míst,“ dodává Michal Šašek s tím, že 51,– korun z každé prodané vstupenky navíc pořadatelé věnují nadaci pro transplantaci kostní dřeně.

Jedinečnost plzeňské předpremiéry spočívá i v tom, že se film KAREL bude promítat na původní panoramatické plátno amfiteátru o rozměrech 26,4 × 10,3 metrů, které není v provozu už několik let. Po jeho obnově, k níž se přistoupilo právě pro promítání filmu KAREL, půjde o jedno z největších pláten v Česku.

„Promítání v Plzni je pro mě symbolické, protože se odehrává přesně dva roky poté, co jsem se naposledy sešla a natáčela s Karlem. Zároveň náš film představujeme divákům v Karlově rodné Plzni, nedaleko vsi, kde trávil dětství se svou milovanou babičkou, toulal se po kopcích a maloval. Raduju se, že po těžké době prožité v uzavřeném světě pandemie, může Karlův životní příběh dát lidem novou sílu a naději,“ těší se na promítání režisérka Olga Malířová Špátová.

Součástí programu bude i křest soundtracku s originálními nahrávkami písní, který Supraphon vydává oficiálně 1. října nejen na 2CD a digitálních formátech, ale také jako 3LP – tedy v unikátní podobě na klasických vinylových deskách jako trojalbum.
Pořadatelé spustili předprodej na www.plzenskavstupenka.cz

O FILMU
Celovečerní dokumentární film KAREL přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta, zpěvák se v něm společně s režisérkou Olgou Malířovou Špátovou vydává po stopách svého života. Setkává se s lidmi, kteří sehráli v jeho životě důležitou úlohu, a vrací se na místa, jež v něm zanechala výraznou stopu. Samotné natáčení probíhalo v průběhu posledního roku Gottova života. „Myslím, že právě skutečnost, že procházel těžkou nemocí, je důvodem k tomu, že byl Karel ve svých názorech na život otevřený a pokorný,“ říká Olga Malířová Špátová.
Snímek odhaluje Gottův rodinný život, jeho nadhled a humor, nevyhýbá se ale ani boji s nemocí. „S podporou obětavé lásky své ženy Ivanky zápasil s nemocí statečně. Jsem vděčná, že jsem s ním mohla strávit celý rok života ve chvílích šťastných a dojemných, ale i nelehkých,“ dodává režisérka.

Připojené video