ALFRED BRENDEL V PRAZE

POKŘTÍ DVD A KNIHU

Koupit album
Katalogové číslo: SU 7141-9

Prague Music Performance zahájí 27. září v pražském Rudolfinu jedna z nejpozoruhod­nějších osobností nejen současného hudebního světa Alfred Brendel. Legendární rakousko-britský klavírista se vrací do Prahy, aby představil a pokřtil nové DVD Alfred Brendel: My Musical Life a české vydání své knihy Když dozněl potlesk. V rámci večera také povede mistrovský kurz s českým souborem Trio Incendio.

Večer připravil Prague Music Performance v partnerství s Českou filharmonií. Vstupenky lze pořídit na pokladně České filharmonie, na www.ceskafilharmonie.cz nebo na www.pmpif.org.
Alfred Brendel, vynikající klavírista, který se soustavně 60 let věnoval skladatelům středoevropského kulturního prostoru od Bacha přes Schuberta, Liszta až po Schönberga a jenž jako první na světě nahrál v 50. a 60. letech kompletní Beethovenovo dílo, je znám i svým smyslem pro absurditu a specifický humor. Muž, kterého Praha uvítá, aby mu naslouchala a složila mu poklonu, patří k nejpozoruhod­nějším postavám hudebního světa 2. poloviny 20. a počátku 21. století.

Alfred Brendel pravidelně koncertoval ve světových hudebních centrech a na festivalech s předními orchestry a dirigenty a jeho rozsáhlá diskografie jej činí jedním z nejuznávanějších současných umělců vůbec. Jako sólista završil svou koncertní kariéru 18. prosince 2008 s Vídeňskou filharmonií a tento koncert byl deníkem Daily Telepgraph zařazen mezi 100 nejvýznam­nějších kulturních událostí posledního desetiletí.

Během 60 let své úspěšné kariéry se věnoval tvorbě zejména německých a rakouských skladatelů počínaje J. S. Bachem a Arnoldem Schoenbergem konče. Je prvním pianistou, jenž nahrál kompletní klavírní dílo Ludwiga van Beethovena a významnou měrou se zasloužil o to, že se Schubertovy klavírní sonáty a Schoenbergův klavírní koncert staly součástí běžného klavírního repertoáru. Podobně napomohl i některým dílům Franze Liszta.
Obdržel čestné doktoráty na mnoha univerzitách včetně Oxfordu a Yale a v roce 1989 se mu dostalo i čestného ocenění Řádu Britského impéria (KBE). Od Berlínských filharmoniků obdržel v roce 1992 medaili Hanse von Bülowa a Vídeňská filharmonie mu v prosinci 1998 udělila čestné členství. V roce 2001 dostal cenu za Celoživotní úspěchy v oblasti vážné hudby na MIDEM v Cannes. Kromě hudby je v popředí zájmu Alfreda Brendela literatura. Publikoval několik knih esejů, vydal také tři svazky německy psané poezie. Alfred Brendel přednášel a dosud přednáší, recituje svou poezii a učí mistrovské kurzy na festivalu v Salzburgu a Verbieru, ve vídeňské Musikverein a Konzerthaus, v londýnské Wigmore Hall a na univerzitách a v koncertních sálech nejvýznamnějších evropských a amerických měst. Nyní se tato renesanční osobnost vrací také do Prahy.

Připojené video