JACQUES RUPNIK

SVĚT KNIHY 2021

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6637-2

Vydavatelství Supraphon připravilo ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze na letošním veletrhu Svět knihy setkání s francouzským spisovatelem českého původu Jacquesem Rupnikem. V rámci této akce na Výstavišti v pražských Holešovicích se uskutečnil křest audioknihy Střední Evropa je jako pták s očima vzadu, kterého se účastnil publicista Karel Hvížďala a herci Igor Orozovič a Václav Jílek, jež texty Jacquese Rupnika načetli. „Audiopodoba mé knihy mě mile překvapila: slyšíte něco důvěrně známého, ale jako byste knížku znovu objevoval. Poslouchal jsem chvílemi, jako by to psal někdo jiný. A moc si vážím nasazení a perfekcionizmu herců, kteří mojí knihu tak skvěle načetli,“ uvedl s úsměvem při křtu CD Jacques Rupnik.

Kniha Střední Evropa je jako pták s očima vzadu, s podtitulem O české minulosti a přítomnosti (2018, nakladatelství Novela Bohemica), je výborem Rupnikových poutavých textů o hledání smyslu českých dějin. Všechny texty jsou psány kultivovaným jazykem a přitom – ač je jejich autor renomovaným vědcem – velice čtivě. Přibližně polovina z nich byla přeložena z francouzštiny či angličtiny a tematicky se drží zmíněného podtitulu. Jejich rozčlenění do tří částí, nabízejících tři pohledy na naše dějiny, je vděčné. Autorovy úvahy totiž vedou ke zpětnému probírání možná již zafixovaných představ o naší minulosti. S tím souvisí i na první pohled zvláštní titul knihy. Vysvětlení jeho významu najdeme v mottu od Jorgeho Luise Borgese: „A nezapomeňte na ptáka zvaného Goofus Bird, který létá pozpátku, protože mu nezáleží na tom, kam letí, ale odkud.“

Jacques Rupnik je v českém mediálním prostoru přítomný od roku 1989, ale nepřímo zde byl přítomen už před sametovou revolucí. Nejen tím, že ve svém druhém domově, tedy ve Francii, o naší zemi psal, ale také proto, že se v Československu jeho texty i tehdy četly. Rupnik se narodil v Praze a žil zde do svých patnácti let, není proto při studiu pramenů omezen jazykovou bariérou, zároveň prostředí, o němž píše, důvěrně zná. Studia politologie na Sorbonně a na Harvardově univerzitě mu pak poskytla skvělé odborné zázemí, po listopadu pracoval dva roky jako poradce prezidenta Václava Havla. Nyní působí na prestižních vědeckých místech v Belgii, ve Francii a také v Praze.

Připojené video