PILOT

si dělají, co chtějí!

Koupit album
Katalogové číslo: VS 0037-2

Na jaře uzavřela mladá talentovaná kapela Pilot pomyslnou první etapu své existence EP MEZI NÁMA, aby léto strávila intenzivním koncertováním na turné s Chinaski a jeho závěr si vyšperkovala svým dosud největším samostatným koncertem v pražské Cargo Gallery. Nyní se čtyřčlenná pražská parta hlásí opět o slovo s novou tvorbou v podobě provokativního singlu Originál. Ten je předzvěstí připravovaného debutového alba a doprovází jej hravý videoklip.

„Originál je o tom, že úplně nejlepší je být sám sebou a moc se nestarat o to, co si o tom myslí ostatní. Jde o přijetí sebe sama – jsme, jací jsme, a jiný nebudem. Nemá cenu si na cokoliv hrát, protože každýmu je stopro nejlíp ve svý vlastní kůži. Všechno důležitý je už řečeno v textu samotným. Nejsou v něm snad žádný metafory ani narážky, napsal jsem to přesně tak, jak to cítím. Myslím, že tohle je náš zatím nejvybroušenější text, jaký jsme kdy vytvořili. V refrénu používáme lehce tvrdší slovník, ale nešlo to vyřešit jinak – naprosto přesně totiž vystihuje celý smysl písničky. V létě jsme touhle věcí drze začínali všechny koncerty, protože jsme si chtěli vyzkoušet, jak na ni budou lidi bezprostředně reagovat. Až na pár malých holčiček v Jihlavě, které si na každý refrén poctivě zacpávaly uši, ale byla přijata úplně v pohodě, takže jsme si s tím už hlavu nelámali. Nakonec jsme ale natočili verze dvě – jednu originální a druhou, která se dá pustit i prckům,“ říká k novince frontman Pilot Daniel Hrdlička.

Nová skladba Pilot, kterou kapela dokončovala právě během letní koncertní sezóny a s hudební složkou jí pomohl Jan Steinsdörfer z Chinaski, zaujme moderním tanečním zvukem, hravostí i silnou melodií, akcentovanou doprovodem smyčcového kvarteto. Jak Hrdlička poukazuje, jedná se o směr, který skupina naznačila už v závěrečném tracku EP MEZI NÁMA DOSPĚLÍ. „Nenecháváme se svazovat žánry a prostě tvoříme tak, aby nás to co nejvíc bavilo. Potvrzuje se nám totiž, že díky tomu mnohem snáz dokážeme přenášet energii na naše fans,“ dodává lídr Pilot.

Určitá nesvázanost, hravost a překvapivost je ostatně i leitmotivem videoklipu Originál, který v sobě pod režisérskou taktovkou Vojtěcha Konečného mísí dva různé způsoby vizuálního ztvárnění. „Video začíná jako klasická imagovka, během prvního refrénu ale přijde zvrat a zbytek se nese v úplně jiném duchu. Přenášíme se do našeho světa, kde jsme nejvíc sami sebou – na koncerty, kde můžeme hrát naši hudbu, a to nás dělá nejšťastnější,“ vysvětluje Hrdlička koncept klipu, vytvořeného kombinací videí z telefonů členů kapely během letní tour a záběrů kameramana Filipa Hájka.

Klipová a singlová novinka Originál stejně jako jarní EP MEZI NÁMA potvrzují, že Pilot jsou rozhodně kapelou, kterou stojí za to sledovat. Chcete-li mít aktuální informace o dění okolo Pilot i jejich dalších plánech z první ruky, sledujte kapelní Facebook a Instagram.

Připojené video