JITKA ZELENKOVÁ

KAMKOLI SE DÁŠ

Koupit album
Katalogové číslo: VS 0042-2

O Jitce Zelenkové se ví, že si skladby do svého repertoáru pečlivě vybírá. Jsou jí blízké pop-jazzové americké standardy, chytrý pop, emotivní francouzské šansony, nápadité filmové melodie a také temperamentní bossa novy. Vždycky se snaží, aby skladby domácích autorů souzněly s těmi světovými. A právě k jednomu světově proslulému songu se jí nyní podařilo získat práva. Jde o Right Here Waiting Richarda Marxe. „Je to klasická milostná balada prověřená časem. A do mého repertoáru přesně zapadá. Myslela jsem si na ni už dlouho, i když jsem od začátku věděla, že bych ji chtěla natočit trochu jinak, než jak zní v originále. Požádala jsem svého dvorního kontrabasistu Františka Rabu o komorní aranžmá – jen kytara a kontrabas. V písničce uslyšíte mimo jiné i krásné kytarové sólo, kterého se bravurně ujal Ivan Korený,“ uvedla Zelenková.

Autorem českého textu písně Kamkoli se dáš je Eduard Krečmar, který se zpěvačkou dlouhodobě spolupracuje: „Hned mi bylo jasné, že slova musí napsat Eduard Krečmar, který mi psal i další texty na album Intimity a taky pro mě výtečně otextoval řadu světových standardů. Eda má skvělý cit a jeho texty se mi dobře zpívají, protože dobře frázuje. Já jsem mu za to velmi vděčná. Chci zpívat především v češtině – je to můj rodný jazyk, umím se v něm nejlíp vyjádřit a taky pak umím písničku a její vyznění nejlíp přenést na posluchače. Strašně si to tím ale komplikuju. Jednak čeština není zrovna ideální jazyk na zpívání a pak je tu obtíž s autorizacemi, které jsou při jiné jazykové verzi textu nezbytné. V případě Kamkoli se dáš se povedla až napodruhé, proto jsme mohli písníčku nahrát a vydat až teď, i když text k ní mám už asi čtyři roky. Když jsem ji teď zařadila do programu některých koncertů, samotnou mě mile překvapilo, jaký má ohlas,“ dodává zpěvačka.

Jitka Zelenková loni rozjela narozeninové turné, které však po několika koncertech zmařila probíhající pandemie onemocnění covidu 19. Poslední měsíce se „živá kultura“ navrátila před publikum a Jitka k tomu řekla: „Pokud jde o práci, jsem šťastná, že jsem se po té dlouhé vynucené pauze konečně vrátila i s kapelou na pódia. Budeme v tom pokračovat na vánočních koncertech, se kterými vyjedeme už na konci listopadu. V Praze bych ráda udělala novoroční koncert hned začátkem ledna a na jaro plánujeme dokončit odložené narozeninové turné, které nám loni přerušil zákaz hraní. Moc se na to těším!“

Nový singl Jitky Zelenkové Kamkoli se dáš vydává Supraphon a od pátku 22. října 2021 bude k dostání na Spotify, iTunes/Apple Music nebo na Supraphonline.cz i dalších obvyklých digitálních servisech.

MULTILINK: https://lnk.to/…KamkoliSeDas

Připojené video