JIŘÍ VONDRÁČEK

JUBILEJNÍ KOLEKCE

Koupit album
Katalogové číslo: VT 2021-2

Více než 60 snímků mapujících tvorbu skladatele a zpěváka Jiřího Vondráčka vychází v jubilejní kolekci digitálního alba při příležitosti jeho letošního významného životního jubilea.
Jiří Vondráček, český skladatel, zpěvák, muzikant a režisér, se narodil 7. 1. 1951 v Chrudimi. Na svém kontě má množství hitů, jako například Máš chuť majoránky, Skandál, Jarním loukám, Sláva, Strach, Kdo tě má rád nebo Copacabana.

Jiří Vondráček začínal v sedmdesátých letech 20. století jako klavírista a baskytarista spoluprací s Lenkou Filipovou a Zdeňkem Mertou. Komponovat začal pro svoji sestru Helenu Vondráčkovou, která s jeho písní Láska zůstává dál získala v roce 1975 stříbrnou Bratislavskou lyru. Největším úspěchem, doslova hitem doby, byla píseň Máš chuť majoránky (1977) v interpretaci Karla Zicha (i ona získala stříbrnou Bratislavskou lyru). Ve stejném roce Jiří Vondráček hrál hlavní roli v televizní pohádce O Honzovi a Barušce, ke které také složil hudební doprovod. V letech 1978–1980 spolupracoval se skupinou Marsyas, 1980–1982 pak se skupinou Turbo. Poté se zaměřil hlavně na tvorbu moderního repertoáru pro tuzemskou popovou špičku: sestru Helenu, Václava Neckáře, Jitku Zelenkovou, později i vycházející hvězdu Lucii Bílou.

Během devadesátých let se Jiří Vondráček společně se svojí ženou Hanou Sorrosovou soustředil na hudební kariéru dcery – herečky a zpěvačky Lucie Vondráčkové. Úspěšně fungující autorský tandem získal společně s interpretkou řadu ocenění v podobě zlatých a platinových desek. V současné době se Jiří Vondráček věnuje nejenom vlastní umělecké činnosti, ale je i producentem, režisérem a v neposlední řadě i místopředsedou Svazu autorů a interpretů.

http://www.jirivondracek.cz