ŠTÍPKOVÁ, RAJMONT, GAJEROVÁ

NAČETLI KNIHU O STARÉ PRAZE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6649-2

Oblíbená Kniha o staré Praze Jiřího Horáka obsahuje poutavé, většinou málo známé příběhy z dějin Prahy, které nenajdeme v učebnicích dějepisu, ačkoliv jsou součástí historie, výpovědí o své době, o jejích zvycích a mravech, o společenské atmosféře. Poutavé příběhy s koloritem barokní, rokokové i biedermeierovské Prahy ožívají nyní v audioknize hlasy herců Veroniky Gajerové, Marie Štípkové a Filipa Rajmonta. Audioknihu vydal Supraphon na 2CD-mp3.

U příležitosti vydání audiopodoby úspěšné Knihy o staré Praze jsme se zeptali hereckých protagonistů, které místo v metropoli mají nejraději?

Marie Štípková: „S radostí se procházím do Starých Střešovic k pivnici, která je udělaná z prádelny. Ve Střešovicích se najde zajímavá zástavba a zejména je to krásné ve Střešovičkách v pískovcových skalách. Střešovice jsou jednou z nejstarších vsí na území Prahy. Vznikly už na začátku středověku. Skoro celou dobu až do 20. století patřily do majetku blízkého Strahovského kláštera. Když si tam uděláte procházku, zaručeně vám to zlepší náladu.“

Filip Rajmont: „Oblíbil jsem si Stromovku. Víte, že vznikla už za Přemysla Otakara II.? Ten ji nechal ohradit jako loveckou oboru a postavil zde letohrádek. Stromovka prošla v posledních letech velkou obnovou. Líbí se mi, že k parku byla i připojena nevyužívaná část Výstaviště. Procházka stromovkou je léčivá!“

Veronika Gajerová: „Mám ráda Nový svět na Hradčanech, ale jen takové ty malebné, ztracené uličky s malými obytnými domečky, kam nechodí turisté. A taky jsem jako studentka milovala Nové zámecké schody spojující Thunovskou ulici na Malé Straně s Hradní rampou na Hradčanském náměstí – v tom místě, kde se scházelo k chrámu svatého Mikuláše. Tam to doslova dýchalo tajemnou, neopakovatelně romantickou atmosférou. Ale došlo k restituci a už se tam teď nedostanete.

Připojené video