ŠTEFAN MARGITA

ROZHOVOR

Štefan Margita letos na podzim vydal album Na správné cestě a ve spolupráci s autorem všech nových písní Michalem Kindlem absolvovali úspěšné turné Intimity, ve kterém plánují pokračovat i v příštím roce. „Nebýt kovidu, zpíval bych v New Yorku, Chicagu, San Francisku. Když už mi ale všechny koncerty odpadly, soustředil jsem se na nové album. Takže jsem se měl nakonec hodně pracovně. Byla to záchrana. Není pro pěvce dobré, když zahálí,“ říká Štefan Margita.


Dá se tedy říct, že vám kovid napsal desku, že nebýt viru, nevznikla by?

Ona by vznikla, ale rozhodně ne teď. Takže ano, covid mi napsal desku a já Michalovi Kindlovi děkuju, že ze sebe dokázal chrlit jednu krásnou skladbu za druhou.


Jak probíhala vaše spolupráce?

Michal je člověk, který potřebuje umělce znát, než mu začne psát písničky. Takže se nejdřív vyptával na moje dětství, na rodiče… Říkal jsem si – to je zvláštní, že ho takové věci zajímají. A za dvě hodiny jsem měl písničku hotovou. Pak další a další… Celkem jich napsal asi třicet a na desku jsme z nich vybrali dvanáct. Takže už máme i na další. Pro mě je v dobrém slova smyslu šokující to, co říkala i Hanka, že třiatřicetiletý, vlastně mladý člověk, je schopen napsat nejenom krásné melodie, ale i přenádherné texty o zradě a o lásce, které člověka zaujmou. Michal toho asi hodně zažil.


O Vánocích si dáte pauzu a náležitě je oslavíte. Je o vás známo, že máte Vánoce hodně rád.

Ano, začínám s tím v listopadu, celý náš dům pak svítí do dálky. A všiml jsem si, že jsem v tomto směru jakýmsi ukazatelem – jakmile rozsvítím, začnou sousedé svítit taky…


Chystáte v dohledné době i návrat na velká operní jeviště?

Vypadá to, že se „provoz“ koncertních domů obnovuje. V příštím roce bych měl vystupovat v Covent Garden v Londýně, ve Stuttgartu, v Dallasu, Chicagu, v New Yorku… Tak jen doufám, že pandemie ve svých opakujících se vlnách bude už jen oslabovat.


Za normálních okolností život máte dost rozplánovaný. Jak plánujete Vánoce?

Ano, plánuji. Tím, že se v operním světě dělají smlouvy několik let dopředu, tak jsem před pandemií i věděl, kde bud na Vánoce do roku 2024. To se však teď razantně změnilo. Letos Vánoce trávíme s Hankou v Praze – a jako všichni vyčkáváme, zda se vrátí život už konečně do normálnějších kolejí…


A jaké jsou vaše Vánoce?

Jsou takové, jaké si je uděláme. A jisté věci nikdy nesmí chybět. Například Hančina zelňačka, bramborový salát, smažená ryba a samozřejmě vanilkové rohlíčky.


Vánoční album Štefana Margity na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/album/273516-x-mas



Připojené video