MORAVANKA

UKONČILA ČINNOST

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6032-2

Dechová hudba Moravanka, kterou v roce 1971 založil její kapelník Jan Slabák ukončila své působení. Naposledy zahrála 29. prosince 2021 v Lomnici na Brněnsku. Na pódia už se nevrátí především kvůli vysokému Slabákově věku.

 

Kapelník Jan Slabák oslavil loni osmdesátiny. Legendární virtuózní dechová kapela Moravanka, s níž je jeho jméno nerozlučně spojeno, natočila své první snímky v roce 1971. Má tedy za sebou již padesát let úspěšné činnosti. Dnes můžeme pohledem do historie konstatovat, že hned od prvních rozhlasových snímků a převratného televizního pořadu „Vy neznáte Moravanku?“ zahájila renesanci obliby dechové lidové muziky u nás. Od samého počátku byl nezaměnitelný sound kapely a nový styl poznamenán virtuózní kvalitou osobitého zvuku, který jí vtiskl kapelník, zakladatel, skladatel, aranžér, a hlavně vynikající trumpetista Jan Slabák.

 

Za padesát let existence Moravanka odehrála bezmála deset tisíc koncertních vystoupení. Nesčetněkrát projela celou republiku, Evropu, vypravili se i na Maltu a v USA a v Kanadě si vysloužila přídomek „Královna české dechovky“ (The Queen of Brass Band“) . Kapela natáčela pro mnoho hudebních vydavatelství doma i v zahraničí (Panton, Supraphon, Edit, Opus, Česká muzika, Teldec, Ewton, Elektrola, Apon USA, Ray Records USA a řada dalších). Na trh se dostalo do dnešního dne přes padesát zvukových nosičů. Pokusit se spočítat rozhlasové a televizní pořady, v kterých kapela vystupovala, je téměř nemožné. O Moravanku projevili zájem i čeští filmaři. Byl natočen úspěšný celovečerní film Únos Moravanky.

 

Práci kapely oceňovali nejen vděční diváci nákupem jejich alb (do dnešního dne je jich mezi posluchači přes pět milionů), ale i odborníci. Jan Slabák se svojí Moravankou je držitel Zlaté desky Supraphonu za milion prodaných nosičů a Zlatého štítu Pantonu za objevnou interpretaci lidové písně. Moravanka se v průběhu pěti desetiletí stala absolutním vítězem řady různých televizních, rozhlasových a koncertních soutěží.

 

Pochopitelně v kapele za dobu trvání hostovala řada vynikajících muzikantů a pěveckých interpretů: Zdena Hovorková, Marie Vyoralová, Ivana Slabáková, Vendula Práglová, Květa Navrátilová, Jarka Prokopová, Daniela Magálová, Helena Brodová, Jožka Černý, Jiří Helán, Jožka Šmukař, Zdeněk Šmukař, Břetislav Osička, Miroslav Mordych a František Uher. 

 

Fanoušci Moravanky, kteří na sociálních sítích litují konce slavné kapely, se utěšují právě tím, že existuje mnoho CD i televizních pořadů s jejich oblíbenou dechovkou.

 

V katalogu Supraphonline.cz jich najdete skoro ke třem desítkám: https://www.supraphonline.cz/vyhledavani/alba?q=Moravanka