JOSEF SKUPA 130!

VÝROČÍ NAROZENÍ

Život stále velmi oblíbeným loutkám Spejbla a Hurvínka vdechl legendární loutkoherec Josef Skupa, v neděli 16. ledna 2022 jsme si připomněli 130 let od jeho narození. Skupa se narodil ve Strakonicích v hostinci U Varausů (později U Švehlů) 16. ledna 1892. Otec byl četnický strážmistr v Blovicích a pak v Chanovicích. Poté se rodina přestěhovala do Plzně.


Dětství Josefa Skupy je spojeno také s obcí Mladějovice na Strakonicku, kde odehrál svá první loutková představení. Josef Skupa tu trávil prázdniny u strýce – učitele Kubeše (v bývalé škole v Mladějovicích je dnes volně přístupný koutek věnovaný právě Josefu Skupovi. A před budovou školy stojí sochy Spejbla a Hurvínka). V Mladějovicích vychodil Josef Skupa i 5. třídu. Zde se také poprvé setkal s loutkami tehdy známých postaviček Škrholy a Kašpárka. Začínal zde hrát dětem v divadle složeném z papírových beden.


V Plzni pak založil v roce 1930 Plzeňské loutkové divadlo, později nesoucí název Divadlo Josefa Skupy. Zde se poprvé objevuje postava Spejbla, kterou v roce 1920 vytvořil řezbář Karel Nosek a Hurvínka řezbář Gustav Nosek v roce 1926. Gustav Nosek vyřezal v roce 1930 i třetí postavičku, a to Máničku.


Josef Skupa zemřel mladý 8. ledna 1957, přesto si stačil vychovat svého nástupce Miloše Kirschnera.

 

Nahrávky Josefa Skupy patří do „zlatého fondu“ Supraphonu a příznivci Divadla Spejbla a Hurvínka je najdou na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/umelec/1660-josef-skupa