PAVEL HAAS QUARTET

NOVÉ ALBUM A SVĚTOVÉ TURNÉ

Po bezmála dvou letech poznamenaných pandemií se zdá, že kulturní dění opět pomalu ožívá. Je tomu tak alespoň v případě koncertních aktivit mezinárodně oceňovaného souboru Pavel Haas Quartet, který v listopadu loňského roku nahrál nové album Brahmsových kvintetů a nyní se chystá na světové turné.

 

Velmi očekávané a v pořadí již deváté album bude obsahovat Smyčcový kvintet č. 2 G dur op. 111 a Klavírní kvintet f moll op. 34 Johannese Brahmse. Natáčení proběhlo v pražském studiu Domovina, kde vznikla většina předchozích nahrávek souboru. Podobně jako v případě titulu s kvintety Antonína Dvořáka, oceněného Gramophone Chamber Award 2018, si Pavel Haas Quartet přizval speciální hosty – Pavla Nikla (viola, bývalý člen PHQ) a Borise Giltburga (klavír). Předpokládané datum vydání je v květnu 2022.

 

Na přelomu ledna a února bude možné Pavel Haas Quartet vidět a slyšet na koncertech v Ostravě a v Brně, poté už ale opustí domácí půdu a vydají se na turné po Evropě a Severní Americe. Zavítají do prestižních koncertních sálů, jako jsou De Bijloke v Gentu, Musikverein v Grazu a ve Vídni, Elbphilharmonie v Hamburku, Meistersingerhalle v Norimberku, Konzerthaus v Berlíně, Muzikgebouw v Amsterdamu či Wigmore Hall v Londýně, zúčastní se předních hudebních festivalů, např. Flagey Piano Days v Bruselu nebo East Neuk Festival ve Skotsku. V březnu kvarteto čeká sedm koncertů v Kanadě a USA, kde navštíví města Vancouver, Portland, Napa, San Francisco, Minneapolis a Salt Lake City.

 

Pavel Haas Quartet letos oslaví 20. narozeniny. Kvarteto založila v roce 2002 Veronika Jarůšková s violistou Pavlem Niklem, který byl jeho členem až do roku 2016, kdy musel soubor z rodinných důvodů opustit. Jejich spolupráce však nadále pokračuje – Pavel Nikl je jejich stálým hostem při interpretaci smyčcových kvintetů. Významný britský hudební časopis BBC Music Magazine zařadil Pavel Haas Quartet mezi 10 nejlepších smyčcových kvartet všech dob, a to po bok takových jmen, jakými jsou např. Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet či Borodin Quartet.