IVAN MLÁDEK

ROZHOVOR

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6756-2

Absolvoval strojní průmyslovku a Vysokou školu ekonomickou. Propadl jazzu. Od roku 1961 se snažil formovat kapely, ve kterých se mohl realizovat jako sólový banjista. V roce 1966 založil Old Time Trio, roku 1968 odcestoval na půl roku do Francie, kde vystupoval v pařížských ruských klubech jako hráč na balalajku. Roku 1970 na countryovém festivalu v Lucerně slavil velký úspěch s kapelou, které sami organizátoři dali tehdy název Banjo Band Ivana Mládka. Od roku 1973 pravidelně natáčí pro Československý rozhlas – zpočátku instrumentální skladby, později první dadaistické a recesistické písničky. Ty se stali na konci roku 1975 natolik populární, že se mohl Banjo Band profesionalizovat. První desky vydával Banjo Band Ivana Mládka u firmy Panton. Později Mládek pro své pořady začal psát i průvodní slovo, scénky a monology. Napsal více než šest set písniček, některé zlidověly (Dáša Nováková, Jožin z bažin, Prachovské skály, Jez, Linda). Kromě hudebních a humoristických aktivit je také autorem patentu na guitariano – což je, jakási kombinace kytary a piana. V současnosti se věnuje především výtvarné činnosti a koncertování se svým Banjo Bandem. K jeho letošním osmdesátinám vyšel u Supraphonu komplet jeho prvních alb Dobrý den a Nashledanou.


Pane Mládku, jak si vysvětlujete, že jsou vaše písničky už několik desetiletí tolik populární, a že některé už dokonce i zlidověly?

Neumím si to vysvětlit. Původně jsme hráli s Banjo Bandem jen americké jazzové evergreeny, písničky jsem začal psát až na přání koncertních agentur kvůli lepší prodejnosti. Bral jsem je jako nutné zlo, abychom mohli hrát svoji oblíbenou muziku. A v podstatě to tak bereme do dneška. Ale ne, že by nás netěšilo, že se naše písničky nečekaně ujaly a už tolik let těší naše posluchače.


Kde jste bral inspiraci?

Když píšete protestsongy, zamilované písně, kuplety nebo satirické písně, může vás něco inspirovat. Ovšem kraviny si musíte bohužel vycucat z prstu. Ale protože mě odjakživa bavily, dá se říct, že mi šly celkem od ruky.


Říkáte, že už nikdy nebudete skládat nové písničky. Pořád to platí?

S písničkařením jsem skončil už začátkem osmdesátých let, už tenkrát jsem měl pocit, že jsem napsal všechno a že všeho moc škodí. Ale se vznikem privátních televizí v devadesátých letech a s prvními zábavnými pořady v nich jsem potom ještě pár písniček napsal. Ale teď už jen maluju.


Vaše první dvě alba, která nyní Supraphon vydal v jubilejním kompletu, jste nahráli s Banjo bandem v sedmdesátých letech. Vzpomenete si, jak vznikaly?

První album, Dobrý den, sestávalo většinou z našich prvních rozhlasových písniček z let 1973 až 1975. Druhé album, nazvané Nashledanou, už jsme nahrávali ve Studiu A pro tehdejší gramofonovou firmu Panton. Na žádnou veselou příhodu z natáčení si nevzpomínám, protože žádná nebyla. Naše ctižádost nebyla pobavit právem nerudného zvukového režiséra, ale lidi, kteří si desku koupí.

 

MULTILINK: https://lnk.to/IvanMladekDobryDenNashledanouPR


Připojené video