COLLEGIUM MARIANUM

CACHUA SERRANITA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4309-2

Renomovaný soubor Collegium Marianum, který letos oslaví pětadvacet let od svého založení, se intenzivně věnuje provádění hudby 17. a 18. století se zaměřením na české a ve střední Evropě působící autory. Před patnácti lety zahájilo Collegium Marianum úspěšnou spolupráci s hudebním vydavatelstvím Supraphon, které vydalo již osm jeho nahrávek, a to nejen v rámci pozoruhodné řady Hudba Prahy 18. století. V pátek 25. února 2022 přibude album deváté, které dostalo tajemný název: Cachua Serranita. Přináší díla českého skladatele Josefa Brentnera, italského jezuity Domenica Zipoliho či švýcarského misionáře Martina Schmida, která se rozezněla před mnoha staletími v indiánských obcích uprostřed džungle a v horách. Jejich díla se mísila s tradiční hudbou, jako se kečua, jazyk místních obyvatel, mísil se španělštinou.


K novému albu Cachua Serranita umělecká vedoucí Collegia Marianum Jana Semerádová uvedla: „Ke spojení dvou od sebe tolik vzdálených koutů světa mě přivedl nejen pomyslný lodní kufr, v němž se do Jižní Ameriky dostávaly partitury barokních mistrů, mezi nimi i oblíbeného Brentnera, ale především vášeň pro lidovou hudbu a objevování ‚vskutku barbarské krásy‘, jak se Telemann vyjádřil o hanáckých písních a tancích. Stejně tak byli evropští misionáři uchváceni muzikalitou původních obyvatel dnešní Bolívie a Peru.“


Collegium Marianum svoje nové album Cachua Serranita vydává u Supraphonu na CD, a i digitálně – již v pátek 25. února 2022.


MULTILINK: https://www.supraphonline.cz/album/671524-cachua-serranita/cd

Připojené video