IGOR OROZOVIČ

VYDÁVÁ SE NA HUDEBNÍ DRÁHU

Koupit album
Katalogové číslo: VD 0034-2

Igor Orozovič je známý především z činohry Národního divadla, ale také třeba z pozoruhodného muzikálu Davida Bowieho Lazarus v Divadle Komedie či z oceňované autorské životopisné komedie Bezruký Frantík Divadla pod Palmovkou. Televizní diváci ho znají z Poldy, Devadesátek, Pasti nebo z filmových novinek Jedině Tereza a Řekni to psem. Orozovič před třinácti lety spoluzakládal populární Cabaret Calembour, pro který píše hudbu. Před rokem, v období lockdownu, zaujal širokou veřejnost charitativní písní s klipem Hippokratova armáda, který vznikl ve spolupráci s Kontem Bariéry na podporu lékařů.


Vedle herectví se Igor Orozovič nyní vydává s novým autorským písňovým repertoárem na sólovou hudební dráhu. Se svojí kapelou pod značkou Igor Orozovič & Co. vyjede ve spolupráci se Supraphonem na první koncertní sérii na trase Praha – Ostrava – Brno, kterou pojmenovala jedna z jeho temnějších písní Když chlap svléká tmu.


V těchto dnech Igor v produkci Jana Aleše natáčí singl Náušnice, ve kterém zazní i charismatický hlas Veroniky Lazorčákové. K singlu během března vznikne i videoklip v režii Jany Hojdové. Sám k tomu uvádí: „Na sólovou hudební dráhu jsem pomýšlel odjakživa. Ale měl jsem dojem, že musím nějak hudebně i duševně dozrát, abych s tím mohl vylézt před lidi. Tvorba pro Cabaret Calembour je naplňující a nekončí. Ale je to převážně zábavný žánr a dost jasně vykrystalizovaná poetika. A i když jsem do každé inscenace propašoval nějakou tu šansonovější záležitost, pořád jsem cítil, že se chci ještě pustit do nové hudební řeky a pořádně se v ní vyráchat, aby mi pak za dvacet let nebylo líto, že jsem to nezkusil.“ A ještě dodává: „Už zjišťuju, že ta řeka nemá dno a je mnohem těžší psát hudbu a texty sám pro sebe a za sebe, než tvořit pro inscenaci nebo nějakého jiného zpěváka. Zároveň nemám jasně definovaný žánr a pro autorské songy není v češtině pojmenování, pokud člověk nechce být písničkář nebo šansoniér. Ale vlastně to je výzva... Hodlám si s tím pohrávat a hledat společně s posluchači. Nebudeme si to přece usnadňovat škatulkou.“


Koncerty Igora Orozoviče s kapelou nabídnou hudbu, která neutíká k elektronice, a texty, které neutíkají k anglické zkratce. Část kapely tvoří muzikanti odkojení rockem a blues: Michal Rákosník, Marcus Jurkovič a Jan Timiopulos. Jazzovým saxofonem to koření Martin Forst a klavírem jistí Zdeněk Dočekal. Kapelu zdobí virtuózní flétnistka a vokalistka Kristýna Farag a speciálním hostem, jenž se zapojí do některých koncertních vystoupení, bude herečka a zpěvačka Veronika Lazorčáková.

 

„Chceme, aby celý koncert byl jedním velkým zážitkem. Aby to posluchače vcuclo a až do konce nepustilo. Na chvíli jsme zapomněli na svět venku a ve zšeřelém sále sdíleli hudbu a příběhy. Na chvilku si společně stvořili vlastní svět,“ uvažuje Igor Orozovič.

 

IGOR OROZOVIČ & Co. – KONCERT/ KDYŽ CHLAP SVLÉKÁ TMU

13. dubna PRAHA – La Fabrika / VYPRODÁNO

14. dubna PRAHA – La Fabrika / přidaný koncert

20. dubna OSTRAVA – Divadlo Mír

26. května BRNO – Cabaret Des Péchés


Koncert 13. dubna 2022 v pražské La Fabrice se vyprodal již krátce po tom, co se vstupenky dostaly do prodeje. Další koncert v La Fabrice se podařilo pořadatelům přidat už 14. dubna a jeho předprodej odstartoval ve středu 23. února 2022.


„Že se náš první koncert vyprodá tak rychle a takřka bez reklamy, jsme samozřejmě nečekali a je to radost. Ale taky panika: koncert se blíží, a když vím, že se vyprodal, sílí pocit zodpovědnosti, že musí být dobrej. A to bude! Je to ta nejlepší motivace, jakou jsme mohli dostat,“ glosuje nečekanou situaci Igor Orozovič.


PŘEDPRODEJE KONCERTŮ:

PRAHA: La Fabrika https://bit.ly/IGOR-PRAHA-VSTUPENKY_LaFabrika

OSTRAVA: Divadlo Mír https://bit.ly/IGOR-OSTRAVA-VSTUPENKY_DivadloMÍR

BRNO: Cabaret Des Peches https://bit.ly/IGOR-BRNO-VSTUPENKY_CabaretDesPeches

 



Připojené video