MARTIN KLÁSEK

SLAVÍ 65 LET

Martin Klásek oslaví 25. února 2022 své pětašedesátiny. Ohlásil konec své profesionální dráhy. V Divadle Spejbla a Hurvínka, které znají generace dětí, působil skoro 50 let. V den svých narozenin se Klásek rozloučí přímo v divadle svou hrou pro dospělé nazvanou Ve dvou se to lépe...! „S Divadlem Spejbla a Hurvínka se ale Martin neloučí úplně, jelikož s námi bude i nadále spolupracovat,“ uvedla v tiskové zprávě Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.


Po zakladateli divadla Josefu Skupovi a jeho pokračovateli Miloši Kirschnerovi považují v divadla Kláska za třetího tatínka obou dřevěných divadelních hrdinů. Jeho pokračovatelem bude Ondřej Lázňovský, který od roku 2017 alternuje v rolích Spejbla a Hurvínka.


Martin Klásek je v divadle od roku 1974, jako šestnáctiletý tehdy nastoupil do jevištní techniky. Od roku 1982 začal pravidelně alternovat Kirschnera. Po jeho smrti v roce 1996 se stal jeho nástupcem v interpretaci dvou hlavních loutek. Divadlo od éry Miloše Kirschnera hraje vždy v jazyce té země, kde právě hostuje. Když kvůli zdravotním problémům omezil Kirschner namáhavé zahraniční cesty, Klásek v této tradici pokračoval.


Navázal také na tradici autorské dílny divadla. Je autorem nebo spoluautorem několika her a dialogů, věnoval se i režii. Prvním samostatným autorským a režijním debutem byla hra Hurvínek a zrcadlo. Po ní následovalo představení Hurvínek UFOnem.


„Veškerou svou prací se Martin Klásek podílí na udržení marionetářské tradice, a to nejen našeho divadla, ale celého českého loutkářství, které je od roku 2016 na seznamu Nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. K radosti naší i našich fanoušků tak přispěl k životaschopnosti této ojedinělé divadelní tradice,“ doplnila Denisa Kirschnerová.


V katalogu Supraphonu najdete celou řadu nahrávek Martina Kláska: https://www.supraphonline.cz/umelec/1661-martin-klasek