BELFIATO QUINTET

ELEMENTS

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4310-2

Skladby, které Belfiato Quintet představuje na svém novém albu Elements, patří k elementárnímu modernímu repertoáru souboru, ale především jsou jejich srdeční záležitostí. Poprvé se tu na nahrávce představují v repertoáru světovém. Carl Nielsen, Paul Hindemith, Samuel Barber, Henri Tomasi a Arvo Pärt – každá jedna skladba od těchto skladatelů je součástí příběhu samotného ansámblu; Nielsenův kvintet nastudovali jako svou vůbec první skladbu. Jejich provedení Pěti světských a posvátných tanců Henri Tomasiho bylo na soutěži nesoucí jméno tohoto skladatele v Marseille v roce 2011 oceněno jako nejlepší. Pětice skladeb dokončených v rozmezí let 1922-1964 představuje různé "živly" jejich autorů i hudební tradice velmi odlišných zemí, z nichž pocházeli.


Flétnista Belfiato Quintet Oto Reiprich k tomu dodává: Pro nás je důležité hlavně výběrem repertoáru. Na prvních dvou albech jsme zachytili své interpretace děl českých autorů Haase, Foerstera a Janáčka, nebo vzdali poklonu Antonínu Rejchovi – otci dechového kvinteta. Na nejnovějším albu se přesouváme od české tvorby ke světové kvintetní literatuře 20. století. Zároveň̌ jde o jakési „best of“ našeho souboru.“


Belfiato Quintet si přizval na nahrávání do pražského Rudolfina jako uměleckého supervizora mezinárodně renomovaného hornistu Radka Baboráka. Chtěli jsme posunout úroveň alba ještě výš, mít někoho, kdo nás vyhecuje k co nejlepším výkonům. Občas se člověk na něčem zasekne, také časem tolik nevnímá detaily, nebo se méně poslouchá. Nedělali jsme nějaké zásadní změny, spíše jsme s Radkem Baborákem konzultovali například dynamické nebo tempové nuance, “

upřesňuje Oto Reiprich. Ele

menty v názvu alba lze však vztáhnout i k pětici velmi rozličných osobností, jež – snad právě díky té rozličnosti – tvoří skvěle sehraný soubor disponující pozoruhodnou barevností ve zvuku i výrazových odstínech. Belfiato Quintet tvoří flétnista Oto Reiprich, hobojista Jan Souček, klarinetista Jiří Javůrek, fagotista Jan Hudeček a hráčka na lesní roh Kateřina Javůrková.


Belfiato Quintet bezesporu patří do světového kontextu, a to nejen výběrem repertoáru alba Elements, které vydává Supraphon na CD i v digitálních formátech již v pátek 25. března 2022.


MULTILINK: https://lnk.to/BelfiatoQuintetElementsCj

 

Připojené video