MIKI RYVOLA SLAVÍ NAROZENINY

SPECIÁLNÍ REEDICE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6752-1

Vydání speciální reedice alba Zvláštní znamení touha je návrat k ikonické nahrávce naší moderní trampské muziky. Hoboes, tedy především bratři Ryvolové jsou pro českou folkovou a trampskou scénu tím nejstěžejnějším pilířem. Vždyť i bard Wabi Daněk získal přezdívku právě po Wabi Ryvolovi, protože zpočátku hrál jen jeho písně. Vydání je zároveň oslavou Mikiho osmdesátých narozenin.

 

Wabi a Miki ctili prvorepublikovou trampskou tradici, ale neostýchali se přidat ozvěny milovaného Osvobozeného divadla, netradiční kytarové swingové prvky a v textech výtečně překročit odcházející kovbojskou romantiku. Jejich písničky jsou obdivuhodně zapamatovatelné, díky textům mimořádně zpěvné a tematicky tak zajímavé, že jsou vhodné zdaleka nejen na víkend pro ty, kdo vyrážejí do lesů, vod a strání.

  

Tehdejší další členové kapely Jarka Vrbová, Marcela Koťátková a Jindřich Pedro Pitra, řada studiových hostů jako Ivan, Vojta a Eva Zichovi či Bohumil Sýkora i natáčení ve folku a country přátelském prostředí českobudějovického rozhlasu přispěli ke vzniku desky dokonale naplňující název i její podobu. Výrazný podíl na tom měly také fotografie Františka Heřmana, které nyní v rozšířeném počtu a nové úpravě tvoří sourodý komplet reedice.

 

Album s původním počtem šestnácti písní prošlo pečlivou zvukovou i grafickou rekonstrukcí. Významným posílením CD i digitální podoby alba je třináct bonusů, vybraných Mirkem Černým. V roce 1981 stál u výchozí podoby alba a nyní ho doplnil na jakési best of, dotažené až do roku 2006. Bohužel již bez Jiřího Wabiho Ryvoly, ale jako dárek k březnovým osmdesátým narozeninám jeho bratra Mirko Mikiho je to muzika v pravém slova smyslu nadčasová. Celkem devětadvacet nesmrtelných písní na CD i digitálně a s originálními šestnácti songy na LP vydává Supraphon.

 

CD/LP Tunel jménem Čas / Hobo / Jarní kurýr / To zatracený vedro / Cesta na Island / Dům smutný víly / Sochám brečí déšť na obočí / Odjíždím / Song abonenta jihozápadní dráhy / Rezavý šporny / Noc královny Kristiny / Klekání / Tereza / To bude asi tím / Polední Jumbo Jet / Zvláštní znamení touha

 

CD BONUSY Hejno vran / Bedna vod whisky / Vrbový houštiny / Ze všech chlapů nejšťastnější chlap / Poslední míle / Já jsem tak línej / Hobo a pes / Letokruhy / Samota / Rychlé šípy / Zvláštní znamení woodcraft / Loudavý návraty / Tunel jménem Čas (2016)

 

Připojené video