HURVÍNEK

POLETÍ DO VESMÍRU

Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro loutku! Do vesmíru míří Hurvínek. Do stratosféry Země vyrazí na palubě družice Planetum1 už v létě.


Hurvínek se na přelomu letošního června a července vypraví do vesmíru. Oblíbenou loutkovou postavu vynese do stratosféry družice Planetum1, oznámili v neděli ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová spolu s ředitelem Planetária Praha Jakubem Rozehnalem.


Družice Planetum1 patří do třídy tzv. cubesatů – malých družic složených z "kostek" o standardizovaných rozměrech 10 x 10 x 10 cm. Planetum1 bude základní verzí s jednou jednotkou. Proto se se pro účely této cesty musel vyrobit Hurvínek speciální, skleněný.


Dva centimetry vysokou skleněnou figurku vytvoří ve sklářské dílně Košler. Na oběžnou dráhu by ji tam měla vynést raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vesmírného průkopníka Elona Muska.


Družice bude během své mise obíhat přibližně 550 km nad povrchem Země. Vystoupá tedy asi o 100 až 200 km výše než Mezinárodní kosmická stanice ISS. Prolétávat bude s periodou 90 minut a rychlostí téměř 28 000 kilometrů za hodinu.


Družice samotná poslouží zejména k výukovým účelům. Řídicí centrum umístěné v pražském planetáriu bude přijímat školní exkurze a pořádat workshopy. Žáci budou mít možnost s družicí přímo komunikovat, získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy. Vysokoškoláci se zapojí v rámci bakalářských či diplomových prací.


„Spejbl a Hurvínek jsou hvězdami nejen na pódiu našeho divadla, ale jsou po nich pojmenovány i dvě skutečné malé planetky, nebo chcete-li hvězdy,“ uvedla Denisa Kirschnerová. Dvě planetky č. 29471 a 29472, které 27. října 1997 objevila Lenka Šarounová na Ondřejově, se jmenují Spejbl a Hurvínek od 24. června roku 2002.


A proč nepoletí pan Spejbl? Ten už se do vesmíru podíval například v roce 1932 ve hře „Se Spejblem do stratosféry“ nebo v roce 1956 v představení „Spejbl na Venuši“.


Více: https://spejbl-hurvinek.cz