LISELOTTE ROKYTA

VYDÁVÁ ALBUM SYRINX

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4311-2

Liselotte Rokyta spolu s klavíristkou Eliškou Novotnou nahrály na své nové album především skladby francouzských skladatelů, ale také Rumunské tance Bély Bartóka. Nahrávka, kterou vydává Supraphon 22. dubna 2022 pod názvem Syrinx, dokládá, že Panova flétna má své nezadatelné místo i ve světě klasické hudby.


Panova flétna patří k nejstarším hudebním nástrojům lidstva a je doložena v mnoha starověkých kulturách. V její dokonalé podobě ji dnes známe především z využití v rumunské lidové hudbě. Z Rumunska také pocházejí virtuosové, kteří v druhé polovině 20. století nástroj proslavili: Damian Luca, Radu Simion, Nicolae Pîrvu, Simion Stanciu a Gheorghe Zamfir. Liselotte Rokyta, která vyrostla v Holandsku, studovala u čtyř učitelů z této „velké pětky“ a mnohé z autentické hry na Panovu flétnu se naučila i při několika cestách přímo od lidových hráčů v Rumunsku. S Gheorghem Zamfirem ji dokonce pojí mnohaleté přátelství a stejně jako on se i ona se rozhodla, že zasvětí svůj umělecký život Panově flétně. Dnes Liselotte sama učí, a to v úplně první oficiální třídě Panovy flétny v České republice.

 

Na jejím novém albu jsou i úpravy rumunských lidových tanců od Bartóka a Porumbescu. Debussy svou Syrinx sice zkomponoval pro příčnou flétnu, ale v Panově flétně, k níž odkazuje i název díla, jako by našla přinejmenším rovnocennou variantu. Ostatní úpravy, které si Rokyta pro album zvolila, vycházejí ze skladeb francouzských autorů 19. a 20. století pro flétnu, jindy klavír nebo varhany. Možná jste si nedokázali představit skladby Varése, Honeggera či Messiaena pro Panovu flétnu... Přesvědčíte se, že v interpretaci Liselotte Rokyta to určitě stojí za pokus. Zmínění skladatelé by bezpochyby komponovali i pro Panovu flétnu, kdyby měli nablízku hudebníka jejích kvalit.


„Doufám, že album Syrinx přesvědčí organizátory festivalů klasické hudby, že Panova flétna může jejich program skvěle obohatit,“ vyzývá spolu s vydáním svého nového alba Liselotte Rokyta.


www.liselotterokyta.com


Připojené video