SPIRITUÁL KVINTET

TO NEJLEPŠÍ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6755-1

Ač koncertní kariéra legendárního Spirituál kvintetu definitivně skončila loňskými třinácti „rozlučkovými“ koncerty v pražské Lucerně, písně tohoto jedinečného ansámblu, kterým za šedesát let aktivní činnosti prošla řada výjimečných osobností, tu s námi jsou a budou i nadále. Víc než výmluvně to naznačuje i název právě vydávané kompilace Zpívat se nepřestane / To nejlepší. Pro formát 2LP, čítající 28 skladeb, CD (26 skladeb) i digitální verzi pomyslné „best of“ sestavil člověk z nejpovolanějších – spoluzakladatel a kapelník Spirituálu Jiří Tichota, který 18. dubna oslaví 85. narozeniny, a možná tak není náhodou, že vinylová stopáž činí právě 85 minut…

 

„Spirituál kvintet, první (tehdy československá) folková kapela, hrál a nahrával v době několikerého střídání typu nosičů. První zakladatelskou sestavu, ze které už žiji jen já, vlastně zcela minul jen Edisonův váleček… Sami jsme sice nenahrávali ještě ani na šelaky, ale ty už jsme znali opravdu důvěrně… LP, jak s úctou ke kapacitě byl propagován následný, vinylový nerozbitný zvukový nosič, jsme pak již plnili ostošest. Předcházela tomu ale ještě kuriozita: jedna námi nahraná píseň byla Supraphonem vydána jako „hrající pohlednice“, skutečně papírová pohlednice větší velikosti s naším obrázkem překrytým soudím průhledným celuloidem s drážkami; pakárna, která se vzhledem k formátu na otočných talířích gramofonů špatně přehrávala a po několika přehráních zničila. Ale kdo to má?“ glosuje s nadhledem sobě vlastním uznávaný muzikolog a odborník na nejrůznější podoby „spirituálové“ tvorby ve vnitřním obalu nové kompilace.


Ten kromě průvodního slova doktora Tichoty obsahuje i řadu archivních fotografií SK, jež dávají vzpomenout na všechny, kdo jím během více než půlstoletí prošli a svým dílem přispěli k množstvím i kvalitou opravdu působivému písňovému odkazu. A je to sestava opravdu hvězdná. Dušan Vančura, Karel Zich, Oldřich Ortinský, bratři Nedvědové, Zdenka Tichotová nebo Irena Budweiserová a nověji Jiří Cerha, Jiří Holoubek, Veronika Součková a Pavel Peroutka spoluvytvářeli legendu našich pódií a studií, mnozí již bohužel sledují současné osudy těch písniček odkudsi shora. 


Když pak přijde na muziku samotnou, nechybí zde dnes již zlidovělé parády jako Za svou pravdou stát (Which Side Are You On?), Až se k nám právo vrátí (Little More Faith in Jesus), Kocábka (Old Arch´s a Moverin´), ale ani skladby z poslední éry Spirituál kvintetu jako Zahrady v Moorlough Shore (Down in the Sally Gardens) nebo Ukolébavka (Bye, Baby, Bye). Je sice jasné, že s omezenou stopáží se možná nedostalo na všechny skladby, které by si to zasloužily, ale péče i vhled, s jakými byl výběr Jiřím Tichotou proveden, jsou patrné od první do poslední vteřiny.


Ostatně potvrzují to i závěrečná slova textu, kterým osmadvacítku skladeb doktor Tichota uvádí: „Nabízíme vám některé z nejúspěšnějších nahrávek naší celkové, téměř šedesátileté produkce, přičemž se snažíme představit různost žánrů, naše bývalé i současné členy, písně vyprávěné sólistou i sborové, temperamentní i zamyšlené. Vracíme se po třiceti letech k nosiči, na němž jsme zveřejňovali svoje první písničky, kde jsme se cítili dobře a těšili se neuvěřitelným zázrakem zachycení prchavého okamžiku živého zvuku! Víme, že jen díky vám byla ta píseň tak dlouhá. Děkujeme!“

Připojené video