IVO KAHÁNEK

ZÍSKAL CENU ANDĚL

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4299-2

Ivo Kahánek získal Cenu Anděl za nahrávku kompletního klavírního díla Antonína Dvořáka vydanou Supraphonem na čtyřech discích. V kategorii Klasika s ním byli za rok 2021 nominováni Kateřina Kněžíková s dirigentem Robertem Jindrou a Janáčkovou filharmonií Ostrava za album Phidylé a Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Tomášem Netopilem za album s Freskami, Parabolami a Rytinami Bohuslava Martinů.


Do Síně slávy byl uveden legendární skladatel Jaroslav Uhlíř.


Albem roku je Dýchej loni zesnulého zpěváka Davida Stypky a kapely Bendjeez, které se umístilo také v kategorii Skladba roku, stejně jako Stypka sám v kategorii Sólový interpret. Anděla v kategorii Sólová interpretka převzala Ewa Farna, v žánrových kategoriích byli nejlepšími skupina Mirai, Nikol Bóková, Vladimír Mišík, kapela Sněť, rapper Smack a Amelie Siba.


S videoklipem byla jako nejlepší oceněna zpěvačka Annet X a s nejlepším slovenským albem uspěli Kristina Lash a Jakob Gray.


V kategorii Objev nakonec předběhla producenta Fiedlerski a písničkáře Michala Horáka (ten již bodoval v kategorii Objev roku v anketě Český slavík 2021) zpěvačka Annabelle.


Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny Anděl uděluje Česká hudební akademie, o oceněních letos celkově hlasovalo přes čtyři sta akademiků, odborníků napříč hudební branží. Ceny od 1997 symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Letošní ročník byl jedenatřicátý. Ivo Kahánek už jednoho Anděla má – za rok 2019 spolu s Jakubem Hrůšou a Bamberskými symfoniky za nahrávku klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.


Připojené video