KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ

ZÍSKALA BBC MUSIC MAGAZINE AWARD

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4296-2

S albem Phidylé slaví sopranistka Kateřina Kněžíková s Janáčkovou filharmonií Ostrava a dirigentem Robertem Jindrou úspěchy od samého vydání (Gramophone Editor's Choice, nominace na cenu Anděl 2021). Nyní se Phidylé Kateřiny Kněžíkové dočkala vítězných vavřínů v rámci BBC Music Magazine Awards v ostře sledované kategorii „Vocal“! Ceny britského časopisu BBC Music Magazine jsou vyhrazené pouze klasické hudbě a na rozdíl od většiny jiných prestižních cen zde o vítězi jednotlivých kategorií rozhoduje prostřednictvím internetového hlasování široká veřejnost po celém světě.


Vítězové BBC Music Magazine byli slavnostně vyhlášeni ve čtvrtek 28. dubna 2022 v Londýně. V prestižní a velmi sledované kategorii Vocal Kateřina Kněžíková se svým albem Phidylé předběhla ve finále americkou mezzosopranistku Kate Lindsey s anglickým souborem Arcangelo a jejich albem Tiranno i amerického tenoristu Michaela Spyrese s Orchestre philharmonique de Strasbourg a jejich albem Baritenor.


Celkem 27 nominovaných alb bylo z loňské produkce sedmnácti významných vydavatelských společností z celého světa. Nominace byly rozděleny do devíti kategorií (komorní, orchestrální, koncertní, chorální, operní, instrumentální, vokální, nováček a premiéra) a představují to nejlepší z přibližně 175 nahrávek recenzovaných v BBC Music Magazine v průběhu uplynulého roku. Mezi hvězdnými interprety nominovaných nahrávek se letos objevila jména jako Cecilia Bartoli, Lucy Crowe, Iestyn Davies, Frank Peter Zimmermann, Patricia Kopačinskaja, Sol Gabetta, Krystian Zimerman, Alina Ibragimova, Sitkovetsky Trio, Academy of Ancient Music, Camerata Bern, London Symphony Orchestra & Antonio Pappano a Sir Simon Rattle či Bamberg Symphony Orchestra & Jakub Jakub Hrůša. Nahrávku Kateřiny Kněžíkové s Janáčkovou filharmonií Ostrava řízenou Robertem Jindrou, která obsahuje písně fin de siècle, vydal Supraphon v květnu 2021.



Slavnostní ceremoniál s vyhlášením cen proběhl ve čtvrtek 28. dubna v londýnském Kings Place.