PAVEL HAAS QUARTET

VYDÁVÁ ALBUM BRAHMSOVÝCH KVINTETŮ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4306-2

Významný britský hudební časopis BBC Music Magazine zařadil začátkem letošního roku PAVEL HAAS QUARTET mezi 10 nejlepších smyčcových kvartet všech dob, a to po bok takových jmen, jakými jsou například Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet či Borodin Quartet. PAVEL HAAS QUARTET, jenž letos slaví dvacet let na scéně a je držitelem šesti Gramophone Awards, dvou BBC Music Magazine Awards a také Diapason d’Or de l’Année, vydává 13. května 2022 u Supraphonu novou nahrávku. Velmi očekávané a v pořadí již deváté album obsahuje Klavírní kvintet f moll op. 34 a Smyčcový kvintet č. 2 G dur op. 111 Johannese Brahmse. Podobně jako v případě titulu s kvintety Antonína Dvořáka, oceněného Gramophone Chamber Award, si PAVEL HAAS QUARTET přizval speciální hosty – BORISE GILTBURGA (klavír) a PAVLA NIKLA (viola, bývalý člen PHQ).


Johannes Brahms ve svých dvaceti letech našel podporu u manželů Clary a Roberta Schumannových. Brahmsův vztah ke Claře patrně stojí i za Klavírním kvintetem f moll op. 34. Skladbu, původně rozvrženou pro smyčcové kvinteto, Brahms na jaře 1864 přepracoval na Sonátu f moll pro dva klavíry. Smyčcová ani klavírní verze však Claru stále zvukově neuspokojovaly; teprve kombinace klavíru a smyčců přinesla kýžený kontrast a barevné bohatství. Clara Schumannová se ujala klavírního partu při soukromé premiéře díla, kterému přiřkla „symfonický charakter“. Toho se mu bohatě dostává i na nové nahrávce PAVEL HAAS QUARTET. Smyčcovým kvintetem G dur op. 111 chtěl Johannes Brahms údajně své dílo uzavřít.


Houslista PAVEL HAAS QUARTET Marek Zwiebel k novému albu uvedl: „Nahrávání Brahmse bylo pro nás jednak velkou radostí, ale na druhé straně i velkou výzvou, jelikož se jedná o dva velké kusy, do kterých Brahms vložil kus svého života. Ten první kvintet složil jako mladík, můžeme říct na začátku své skladatelské kariéry, kdežto ten violový kvintet už skládal na podzim svého života. I my jsme do toho dali kus svých emocí a množství energie, tak věříme, že výsledek se bude líbit.“ Houslistka Veronika Jarůšková, která PAVEL HAAS QUARTET před dvaceti lety společně s violistou Pavlem Niklem založila, k tomu dodala: „Je skvělé mít možnost dělat práci, kterou milujete, a pokud ji můžete dělat s přáteli, které máte rádi – tak jako se máme rádi my s Pavlem a Borisem –, jde o to nejkrásnější, co vás může potkat. Věřím, že z našeho nového alba je to znát.“


Album kvintetů Johannese Brahmse, které často bývají nazývané korunou jeho komorní hudby, vydává v podání PAVEL HAAS QUARTET, PAVLA NIKLA a BORISE GILTBURGA již v pátek 13. května 2022 na CD i v digitálních formátech SUPRAPHON.


VIDEO: https://youtu.be/4bH9K4-Y6M8

MULTILINK: https://pavelhaasquartet.lnk.to/BrahmsQuintets

Připojené video