JITKA ZELENKOVÁ

ROZHOVOR

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6707-2

Jitka Zelenková se rozhodla, že znovu oslaví 70. narozeniny. Původní narozeninové turné v roce 2020 přerušila covidová pandemie, a tak stálice české populární hudby chystá sérii koncertů s nadsázkou nazvanou „Znovu 70“. Už v neděli 15. května zazpívá v pražském divadle ABC časem prověřené písně i úplné novinky a chystá i několik hudebních překvapení. Jako své hudební hosty si zpěvačka přizvala Ondřeje Rumla a slovenský sbor The Gospel Family, který je držitelem Ceny Evropské unie. 

 

Koncert „Znovu 70“ se uskuteční pod křídly Městských divadel pražských v ABC. Jitko, jak vzpomínáte na svoje angažmá v Rokoku, které také dnes pod Městská divadla pražská patří? Co to z dnešního pohledu pro vás znamenalo?

Byl to pro mě úplně nový svět, protože do Rokoka jsem přišla hned po maturitě. Bylo mi čerstvých osmnáct let a byla jsem u vytržení z toho velkého světa, ve kterém jsem se náhle ocitla. Na Rokoko vzpomínám jako na obrovskou školu a skvělou partu, mými kolegy byli například Karel Hála, Karel Štědrý, Laďka Kozderková, Hana a Petr Ulrychovi či Valérie Čižmárová a mnoho další herců a zpěváků. A především jsem tam měla toho nejlepšího šéfa, jakého bych si kdy mohla přát – Darka Vostřela. Byl nejen velmi talentovaný umělec a schopný manažer, ale také chytrý a vtipný člověk. Jsem moc ráda, že jsem tohle prostředí a tyhle lidi zažila, a nesu si to sebou pořád jako jedinečnou zkušenost.


Koncertujete ráda v divadelním prostředí?

Miluju koncerty v divadlech! Vlastně mám dvě oblíbená místa, kde ráda zpívám. Divadla a kostely. Mají velmi specifickou atmosféru, a to mi vyhovuje. Pomáhá mi to navázat vřelejší a intenzivnější vztah s publikem. A myslím, že i pro posluchače tohle prostředí umocňuje ten celkový zážitek.


Na co se mohou posluchači na jubilejním koncertě v Divadle ABC těšit?

Chtěla bych, aby byl tento koncert opravdu výjimečný. Program, který máme s mou kapelou už vyzkoušený, zahrnuje jak ty starší písničky prověřené časem, jako jsou Mít svůj kout, Bez lásky láska není nebo Ty mně smíš i lhát, tak i novější z posledního alba Intimity nebo i můj aktuální singl Vincent. Navíc jsem ale zařadila pár opravdových lahůdek, na které jsem si pozvala speciální hosty.


Prozradíte je?

Ondra Ruml je báječný muzikant a já jsem si s ním chtěla zazpívat už dávno. Průběžně se potkáváme na různých akcích, ale společný duet budeme zpívat teď poprvé. A moc se na to těším, už pilně zkoušíme a já musím prozradit, že nám k té písničce napsal senzační text Vašek Kopta.


A obrovskou radost mám z toho, že pozvání přijal slovenský gospelový sbor, držitel Ceny Evropské unie, The Gospel Family, se sbormistrem Jurajem Hortem. Je to skvěle sehraná parta muzikantů a doprovodí mě hned v několika písních. Když jsem před pár týdny byla u nich v Nové Dubnici na zkoušce a oni spustili, naskočila mi okamžitě husí kůže a vyhrkly slzy. Je to velká síla a já se těším, jak společně dáme například překrásnou úvodní skladu z muzikálu Lví král, kterou jsem před lety nazpívala pro českou i slovenskou verzi slavného animovaného filmu. To bude velká jízda!