DVOŘÁKOVO KLAVÍRNÍ KVARTETO

INTERVIEW

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4305-2

Dílo Roberta Schumanna dodnes udivuje svým rozsahem i hloubkou. Nové album Dvořákova klavírního kvarteta zachycuje celý oblouk Schumannovy tvorby, její počátky, vrchol i samotný konec. Jako konečně celé skladatelovo dílo připomíná, jak nerozlučně blízko spolu často kráčí nezměrná krása s bolestí a utrpením.


O albu s Klavírními kvartety č. 1 a 2 Roberta Schumanna si povídáme s violistou Petrem Vernerem.


Proč jste zvolili pro své nové album právě skladby Roberta Schumanna?

Po vydání našeho „Dvořákovského“ alba jsme poměrně dlouho a rozvážně zvažovali náš příští nahrávací projekt. Možností bylo více. Jako snad každý soubor jsme toužili zaznamenat skladby námi oblíbeného světového repertoáru. Zároveň nám bylo jasné, že v dnešním přesyceném světě je lepší přijít spíše s neotřelou dramaturgií. Méně známé či zcela neznámé tituly nás sice baví objevovat a studovat, a několik takových projektů v našich dlouhodobých plánech máme, ale nakonec jasně zvítězil Robert Schumann. Umožnil nám totiž oboje. O jeho prvním klavírním kvartetu má hudební veřejnost zatím velmi mlhavé povědomí, pokud o něm vůbec ví. Skladbu napsal v osmnácti letech a šlo o jeho první rozsáhlé vícevěté dílo. K provedení ale tehdy nedošlo a bylo na dlouhé věky ztraceno. Materiál je k dispozici teprve od roku 2010, kdy se slavilo 200. výročí Schumannova narození. Jde o krásnou, zajímavou hudbu a nahrávek neexistuje mnoho. Neznámý, a přitom skvělý Schumann, to je přece naprosto neuvěřitelné.


A jaké další skladby na vašem novém albu uslyšíme?

Jeho často uváděný i nahrávaný vrcholný kvartet op. 47 - ten patří k naprostému repertoárovému bestselleru. A dramaturgii alba jsme doplnili jeho zcela posledním komorním dílem. Märchenerzählungen op. 132 jsou totiž vždy nahrávány ve verzi s klarinetem. Schumannem v manuskriptu autorizovaná verze s houslemi se na nahrávkách snad až na jednu výjimku nikde jinde nevyskytuje.


Vaše album zachycuje celý oblouk Schumannovy tvorby. Co bylo při nahrávání nejsložitější?

Na to se dá pohlížet z více úhlů. Obecně řečeno se interpretace každého díla se studiem a koncertováním vždy vyvíjí, někdy zraje k lepšímu, někdy je dobré ji pročistit od jistých „pódiových“ nánosů a třeba se i trochu vrátit tam, kde byla v minulosti lepší. Jde o nekonečný proces, což je dobře, protože dává naší práci smysl a touhu neustále vylepšovat a hledat. Nahrávka je zachycení momentálního stavu a už se nikam nevyvíjí. Je to velká odpovědnost. Jiná filozofie. Najít odvahu, sebedůvěru a motivaci zachytit na CD svou momentální interpretaci díla je pro hudebníka vždy svým způsobem náročné. Jsme náhle blíže třeba k výtvarnému umění, které také předkládá hotový tvar. Vše další už je na fantazii a rozpoložení toho, kdo ho vnímá.


Ale je možný i jiný pohled na to, co je obtížné.

Vznik nahrávky nemá žádný interpret pouze ve svých rukou, výsledek velmi ovlivňuje jeho nahrávací tým. Musíte mít skvělého mistra zvuku s nejlepší technikou, empatického hudebního režiséra, inspirující akustiku, perfektního ladiče. V tom jsme měli velké štěstí, lidé kolem nás byli všichni úžasní. Ale musíte například také zvládnout nástrahy období covidu, ve kterém nahrávka vznikala. Všichni musí být v daném termínu zdraví na stejném místě. Toho, co musí synchronizovaně zafungovat je ještě mnohem, mnohem více. Bylo-li něco skutečně těžké, pak především všechny tyto věci skloubit.


Budete zařazovat skladby z nového alba i do koncertního repertoáru?

Samozřejmě jsme se po dlouhém pandemickém půstu nesmírně těšili na hraní před publikem. Máme naplánováno mnoho koncertů doma i v cizině především s repertoárem nového alba. Ale nyní se situace velmi zkomplikovala. Válka, která propukla na Ukrajině a její pravděpodobné konsekvence, budou nepochybně vést k velkému utlumení živé kultury. Již nyní přicházejí zprávy o zrušených koncertech. "Inter arma silent leges".


Zatím platí, že bychom nové album chtěli pokřtít na koncertě 9. června 2022 v Praze na Novoměstské radnici. Řadu koncertů by mělo završit provedení obou Schumannových klavírních kvartetů na koncertě Českého komorního spolku ve Dvořákově síni Rudolfina 12. prosince 2022.



Připojené video