JOSEF ABRHÁM

ZEMŘEL OBLÍBENÝ HEREC

Ve věku 82 let v pondělí 16. 5. 2022 zemřel jeden z nejoblíbenějších českých herců Josef Abrhám.


Narodil se 14. prosince 1938 ve Zlíně. První herecké zkušenosti získal při studiu u Andreje Bagára na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, ze které po dvou letech přestoupil na pražskou DAMU, v jejímž třetím ročníku se poprvé objevil před kamerou. Do svého studentského snímku Strop si jej v roce 1961 vybrala režisérka Věra Chytilová. Rok na to se Abrhámovi naskytla příležitost pravidelně účinkovat v Divadlo na Vinohradech. Tamní působení však Abrhám ukončil po zhruba třech letech, stal se totiž spoluzakladatelem slavného pražského Činoherního klubu, na jehož jevišti hrál až do roku 1992.


Nemalou část umělecké kariéry Josefa Abrháma samozřejmě tvoří i role v televizních inscenacích, celovečerních filmech a řadě seriálů. Svůj mimořádný herecký talent uplatňuje v komediálních veselohrách i vážných a ponurých příbězích. V roce 1993, při premiérovém udílení cen Český lev, obdržel sošku pro nejlepšího herce v hlavní roli za ztvárnění příslušníka VB v muzikálu Šakalí léta.

K hraní ve filmu a na divadle přidal Josef Abrhám čas od času i zpěv.


V osmdesátých letech vydal Supraphon album písní určenou hercům s názvem Šel jsem světem s texty Pavla Kopty a také album Hybš hraje o lásce, kde Josef Abrhám osobitě nazpíval písně Když táta koupil piáno a Motýl. V archivu Supraphonu je i několik vzácných audiozáznamů z inscenací Činoherního klubu a pozoruhodné album ze šedesátých let Chvíle lásky aneb Šansony a verše Josefa Kainara, kde Josef Abrhám recituje několik básní.


Tituly, na kterých se Josef Abrhám podílel, najdete na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/umelec/1875-josef-abrham