ANDY CERMAK

SÓLOVÝ DEBUT

Koupit album
Katalogové číslo: SD 0010-2

Během posledních měsíců nás zpěvák, pianista a skladatel filmové hudby Andy Cermak navnadil několika skvělými singly, které s úspěchem rotovaly českým rádiovým éterem. Teď konečně uzrál čas, kdy přichází s kompletním albem! Andyho sólový debut pojmenovaný Secret December, který uvádí nakažlivě energická singlová novinka Let Me In, vyjde v pátek 20. května pod křídly vydavatelství Supraphon. Živě pak Cermak svou tvorbu představí 14. 6. v pražském klubu Potrvá v rámci Supraphon Night Vol. 2 a na dalších plánovaných koncertech v tuzemsku i zahraničí.

 

„Let Me in je oproti předchozím skladbám energičtější a tanečnější, i proto jsem si ji vybral jako poslední singl těsně před vydáním. Navíc se náladou skvěle hodí do nynějších slunečných dnů,“ říká Andy Cermak k aktuální ochutnávce z alba, kterou doprovází vkusné lyric video. Podívejte se zde: http://y2u.be/yR4L-JeZHwk

  

Jak aktuální Let Me In, tak i předchozí, baladičtější singly Summer Lonely Night, Inside Outside a Our Love představují Cermaka v odlišné poloze, než v jaké ho známe z jeho domácí formace Sunflower Caravan. Na Secret December se sebevědomě vydává v ústrety alternativnímu klavírnímu popu a potvrzuje svůj talent psát přímočaré popové písně s osobními texty, které – jak sám říká – vždy považoval za „královskou disciplínu“.


„Nápad vydat sólovku v sobě nosím už dlouho, teprve teď jsem si ale stoprocentně jistý, že je to hudba, kterou stojí za to vydat a sdílet se světem, a jsem moc rád, že jsem s nahrávkou počkal. K přímočařejším popovým písním mne to táhlo vždycky, ale asi jsem se jich trošku bál nebo nevěděl, jak na ně. V momentě, kdy jsem se rozhodl, že album vydám, nastal v mé tvorbě určitý zlom, a teď cítím, že jsou to přesně ty věci, které už jsem chtěl psát delší dobu,“ vysvětluje Cermak.


Ten je kromě Sunflower Caravan od loňského roku také součástí Framus Five Michala Prokopa a nově také britské kapely White Feathers, za kterou pravidelně cestuje na jih Anglie. Jeho další hudební aktivity však nic nemění na tom, že má se svou sólovou tvorbou velké ambice. Mé sólové hudbě plánuji teď věnovat maximum času. Založil jsem novou kapelu se skvělými muzikanty, která mě bude doprovázet. Plánujeme spousty koncertů jak v Čechách, tak v zahraničí, hlavně v Německu a Anglii. Mám z alba obrovskou radost a té hudbě naprosto věřím, takže o to snazší je tomu obětovat maximum,“ dodává Andy, který je na Secret December výhradním autorem hudby, textů i hudební produkce. Jako hosty si pak přizval do několika písní kytaristu Tata Bojs Vladimíra Bára a Emu Brabcovou, s níž si zazpíval duet ve skladbě Golden Trigger.

 

Stejně jako již dříve vydané singly i celé album mixoval a masteroval skvělý berlínský producent Niko Stoessl, který dodal finální nahrávce naprosto současný a světový zvuk. „S Nikem jsme se poznali v jednom našem oblíbeném berlínském baru, kam Nika pozval kamarád mé ženy. Říkal mi, že je producent a zvukař a dokonce spolupracuje pravidelně s mým přítelem muzikantem Moto Boyem ze Švédska, což mě velmi překvapilo. Asi po roce, když jsem začal album tvořit, jsem si na Nika vzpomněl. Poslal jsem mu dema mých skladeb, hodně ho oslovily, mně se moc líbily mixy, které dělal a velmi rychle jsme se tak dohodli na spolupráci,“ dodává k česko-německé zvukové kooperaci Andy Cermak.

 

Dosud potvrzené nadcházející koncerty Andy Cermaka

 

3. 6. Praha žije hudbou, Praha – Jungmannovo náměstí (sólo)

 

14. 6. Supraphon Night Vol. 2, Praha – klub Potrvá (s kapelou)

 

25.6. Metronome Prague 2022 – Výstaviště (s kapelou)


26. 6. Ice Cream Festival, Praha – Výstaviště (sólo)

 

17. 9. Slavnosti břehu, Roztoky u Prahy (s kapelou)

Připojené video