PRAHA ŽIJE HUDBOU

SUPRAPHONLINE STAGE

Přes dvě desítky míst v centru Prahy i v dalších městských částech rozezní 3. a 4. června 2022 hudba nejrůznějších žánrů. Již posedmé festival Praha žije hudbou promění ulice, náměstí či parky ve scény pod širým nebem s cílem upozornit na význam kvalitního pouličního umění ve veřejném prostoru.  


Speciální set si do pražských ulic připravují Aneta Langerová nebo Lenka Dusilová, sólově vystoupí královna femipunku Mucha nebo frontman Houpacích koní Jiří Imlauf. Rapper Kato z Prago Union po boku svého parťáka klávesisty JeNa Hovorky představí Pragobřinkostroj. Pořádnou energii vlije do města řízná dechovka Brass Avenue, brass hiphopoví Shizzle Orchestra či klezmerová kapela Trombenik. Hip hopovou scénu bude reprezentovat například vícenásobný mistr České republiky v beatboxu a liveloopingu Tiny Beat.


V ulicích Prahy zahrají i acid-elektroničtí Evelynne a se svým DJ setem se představí náš přední producent Aid Kid. Posluchače zaujme jistě i Nikki Trio libanonsko-české zpěvačky a muzikantky Nicole Madi nebo suverénní pianistka, skladatelka a zpěvačka Barbora Mochowa, která zaujala i porotu Eurovision Song Contest. Festival ozdobí také zahraniční buskeři, ukrajinsko-americké duo Ofera a v Berlíně usazený americko-francouzský tandem Scott & Lila.


Samostatnou scénu bude mít v pátek 3. června na festivalu SUPRAPHONLINE.CZ. Najdete ji na Jungmannově náměstí u prodejny Musicpoint, kde k této příležitosti bude možné si zakoupit tituly s heslem „JSEM ULIČNÍK“ s 11% slevou.


V pátek 3. června na Supraphonline.cz Stage:


14:00 SamDay


15:15 Belfiato Quintet


16:30 Pilot


17:45 Rodan


19:00 Andy Cermak  


Pár slov o buskingu:

Busking je jakékoli pouliční vystoupení (hudební, divadelní či artistické), které je zpravidla spojené s dobrovolným příspěvkem od kolemjdoucích. Zlaťáky je vždy nejlepší buskerům vhodit přímo do připraveného klobouku. Na ulici začínali svoji kariéru i světově uznávaní umělci, jako např. písničkáři Glen Hansard, Bob Dylan, Ed Sheeran a Passenger, či šansoniérky Edith Piaf nebo ZAZ. Pouliční umění má svou dlouholetou tradici ve významných metropolích po celém světě od New Yorku až po Berlín.


Pouliční umění v Praze:

V posledních letech se fenomén pouličního umění stává napříč celým světem stále více populárním a oblíbeným. V Praze však historicky různá omezení neumožňují živé kultuře ve veřejném prostoru skutečně rozkvést. I když se pravidla postupně racionalizují, pořád nás čeká dlouhá cesta. Je třeba najít soulad mezi rezidenty, pracujícími a pouličními umělci. Mrtvé město bez kultury ale přeci nikdo nechce! Již několik let vedou organizátoři festivalu v čele s Uličníkem diskuze s politickými představiteli na magistrátu i jednotlivých městských částech Prahy, s úředníky, zástupci Institutu plánování a rozvoje, Dopravního podniku i samotnými pouličními umělci a občany o situaci pouličního umění v Praze. V rámci série kulatých stolů jsme jednali o konkrétních změnách k lepšímu, pozitivní vývoj bohužel zatím zhatil covid. Všichni s Uličníkem však věříme, že se brzy za jednací stůl vrátíme. Dlouhodobým cílem festivalu a Uličníka je změnit celkové podmínky pro pouliční umělce a podpořit tak kulturnost veřejného prostoru hlavního města i mimo období festivalu jako běžnou součást každého dne v Praze.


Organizátor:

Festival s Uličníkem pořádá Nerudný fest, který stojí i za dalšími eventy a festivaly, mimo jiné například Mladí ladí jazz, Student Fest nebo Festival svobody.

Více: https://www.prahazijehudbou.cz