HELENA VONDRÁČKOVÁ

VÝZNAMNÉ ŽIVOTNÍ JUBILEUM

Koupit album
Katalogové číslo: VT 1888-2

Mezinárodně nejúspěšnější česká zpěvačka Helena Vondráčková oslaví v pátek 24. června 2022 neuvěřitelnou pětasedmdesátku! Supraphon k této příležitosti již loni koncem roku vydal v reedici její první studiové album Ostrov Heleny Vondráčkové a nyní připomene třemi digitálními trojalby její rozsáhlou singlovou produkci, tak jak vycházela u Supraphonu mezi roky 1968 až 1990. Speciální kolekci singlů posluchači naleznou od 24. června na Supraphonline.cz a dalších downloadingových a streamovacích službách (iTunes, Google Play, Spotify, Apple Music, Deezer).

 

Helena Vondráčková je jedna z nejúspěšnějších a nejvšestrannějších českých zpěvaček. Na jaře roku 1964 vyhrála s písní Ten, koho ráda mám 1. místo v soutěži Hledáme nové zpěváky. O dva měsíce na to poprvé vystoupila v televizi, v populárním hudebním magazínu Vysílá studio A, se svým prvním hitem Červená řeka. Písnička vyšla tenkrát na supraphonském singlu s písní Děti slunce (J. Petrů a J. Zíma). Hudbě se začala věnovat ale o hodně dřív, v dětství chodila soutěžit ve hře na piano s poměrně těžkými skladbami. Ve zpěvácké kariéře jí stačil rok a půl na to, aby za rok 1965 získala první místo ve Zlatém slavíku – měla ještě víc hlasů, než vítěz mužské kategorie, Karel Gott. Nazpívala hity jako Pátá nebo první duety s Václavem Neckářem, mj. Hříbě, Stín katedrál. V druhé polovině 60. let je členkou hudebního divadla Rokoko, účinkuje v muzikálech Balada z hadrů, Čekání na slávu, Filosofská historie a hudebním recitálu Listy důvěrné, kde se začíná formovat trio Golden Kids (Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Václav Neckář). V této sestavě podnikne různá vystoupení v Německu nebo ve Francii. V roce 1967 odjíždí spolu s Karlem Svobodou do brazilského města Rio de Janeiro soutěžit na festival Zlatý kohout s písní Vzdálený hlas. Nevyhrála, ale zaujala natolik, že byla zvolena za Miss festivalu a na další rok jí pozvali znovu, tentokrát jako festivalovou porotkyni. Další rok odchází z Rokoka a hraje hlavní roli v muzikálové pohádce Bořivoje Zemana Šíleně smutná princezna. V tomto období vychází také její první LP deska Podívej kvete růže, složená z nejúspěšnějších singlů, mj. také později zakázanou písní Přejdi Jordán ze seriálu Píseň pro Rudolfa III. S Golden Kids účinkuje také v koprodukčním filmu Československé televize a Südwestfunk Revue pro následníka trůnu.


70. léta se nesou také ve znamení zahraničních vystoupení včetně japonského festivalu v Tokiu, kde s úspěchem zpívala píseň Ostrov pokladů. S japonskou televizí také natáčí svůj recitál, který ale u nás nebyl nikdy uveden. Z festivalu je třeba zmínit také Bratislavskou lýru, kde už zpívala s úspěchem od prvního ročníku. Na předních místech se umístila s duety s Martou Kubišovou Oh baby baby" a s Waldemarem Matuškou To se nikdo nedoví. S písní Malovaný džbánku vyzpívala v roce 1974 zlato. Po rozpadu Golden Kids z politických důvodů jí doprovází skupina Bohuslava Ondráčka, tu vystřídají Strýci Luďka Švábenského, Studiová skupina Vítězslava Hádla nebo v 80. letech Bacily Jana Neckáře. V televizi tehdy natočila klipové recitály Dovolená s Helenou, Helena na horách, Dům pro Helenu nebo muzikál Příliš krásná dívka. Od Ladislava Rychmana jí přichází další filmová nabídka – hlavní ženská role Marcely ve filmu Jen ho nechte, ať se bojí. Ve filmu Noc na Karlštejně propůjčila hlas Janě Brejchové v písničce Lásko má, já stůňu. Další hity z tohoto období jsou např. Dvě malá křídla tu nejsou, Kam zmizel ten starý song, Vzhůru k výškám nebo Miláčku, ke které pečlivě připravila stepařské číslo ve spolupráci s Frankem Towenem.


V 80. letech se vdává za muzikanta Hellmuta Sickela, který je autorem mnohých jejich dalších hitů, mj. Čas je proti nám, Sprint nebo Víc ti můžu dát jen já. Nahrává ale také úspěšné cover verze světových hitů jako A ty se ptáš, co já (The Winner Takes It All) nebo To je štěstí (Woman In Love). Jejím nejčastějším pěveckým partnerem je Jiří Korn, se kterým nazpívala hity Slunce, Každá trampota má svou mez a mnohé další. S duetem Tančit prý je krásné vyhrává zlato na Děčínské kotvě v roce 1981. O rok na to se stává zasloužilou umělkyní, v roce 1988 převezme Zlatou desku Supraphonu za milion prodaných LP a MC.


Po Sametové revoluci zažívá slavný muzikálový čas, kdy také vydala album Helena On Broadway. Zpívá slavné melodie jako Vzpomínky (Memory), Song nám hrál ten ďábel saxofon (The Last Night Of The World) spolu s Karlem Gottem nebo Sinatrův New York New York. V roce 2000 jí u Universal Music vyšlo album v moderním stylu Vodopád, kde kromě titulního hitu se nachází i megahit Dlouhá noc, který zpívá dodnes a bez kterého by se žádný její koncert neobešel. Podobně jako bez písně Sladké mámení z filmu S tebou mě baví svět, kterou v těchto letech nahrála v nové verzi. V roce 2004 jí Supraphon vydal retrospektivní 2DVD Přelety, které získalo platinovou desku. K pětašedesátinám jí vyšla biografická kniha Každá trampota má svou mez a v Supraphonu 3CD Helena nejen o lásce, které obsahovalo kromě největších hitů také několik rarit v podobě rozhlasových, televizních nebo cizojazyčných písní. Padesátiletou kariéru Heleny Vondráčkové vydařeně mapoval pětidiskový komplet Diamantová kolekce, vydaný Supraphonem v roce 2017.


Loni v listopadu Supraphon reedoval na CD i vinylu první studiové album Ostrov Heleny Vondráčkové (z roku 1970) a nyní její diskografii doplňuje třemi digitálními kolekcemi singlů z let 1968 až 1990.

Připojené video