BOHUSLAV ONDRÁČEK

90. VÝROČÍ NAROZENÍ

Koupit album
Katalogové číslo: VT 9031-2

Dne 27. července 2022 si připomínáme nedožité devadesátiny skladatele, dramaturga a producenta Bohuslava Ondráčka, který byl jedním z hlavních protagonistů české populární hudby během jejího vzestupu v druhé polovině 60. let. Spolupracoval s textařem Janem Schneiderem, se kterým v roce 1967 zkomponoval album Verše a písně a muzikál Gentlemani.


Boban Ondráček s úspěchem objevoval nové talenty. Stál za rozjezdy Marty Kubišové, Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře. Výrazně přispěl i do repertoáru Karla Gotta, Waldemara Matušky, Evy Pilarové a mnoha dalších. Založil a v letech 1968–1970 umělecky vedl hvězdné trio Golden Kids. "Moje první setkání s Bobanem Ondráčkem bylo při konkurzu do angažmá Divadla Alfa v Plzni. V hledišti s ním seděl ředitel divadla a Marta Kubišová. Když jsem odzpíval, tak ředitel řekl, že při zpívání moc tancuju: podívejte se na Josefa Zímu, jak pěkně stojí… na to Boban Ondráček hned glosoval: Právě proto, jak se pan Neckář pohybuje, tak ho musíme do divadla vzít! A byl jsem přijat. Díky Bobanovi jsem natočil také svou první píseň Jen tak s textem Jana Schneidera. Kromě mnoha písní, které jsem od něho zpíval, mi také napsal roli v muzikálu Gentlemani…" vzpomíná Václav Neckář.


"Bob Ondráček byl přítomen nejen u mých pěveckých začátků, ale později mi pomohl odbourat image naivní dívenky, když mi do repertoáru přispěl náročnějšími skladbami jako Zpěv náš vezdejší, Tvá malá Jane nebo i písničkou z mého prvního alba Ostrov pokladů," připomíná Helena Vondráčková.


Bohuslav Ondráček se stal prvním českým producentem v pravém slova smyslu a v Supraphonu produkoval alba ve vlastní Bob-Serii, kterou dokonce měl označovanou i svým grafickým logem.


V 70. letech se dostal do potíží s normalizačními cenzory, což pro něj znamenalo výrazné utlumení profesní kariéry a likvidaci jeho produkčního systému. Složil hudbu k několika filmům, z nichž k nejznámějším patří například kriminálka Holka na zabití z roku 1975. V roce 1976 složil rockovou operu Titanic a v roce 1979 koncepční album Hvězdolet. Po zákazu účinkování Marty Kubišové nadále spolupracoval s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, ale příležitostně skládal i pro Marii Rottrovou, Hanu Zagorovou, Jiřího Korna, Jitku Zelenkovou a znovu také pro Karla Gotta. Po revolučních změnách v roce 1989 se Bohuslav Ondráček mohl vrátit k profesi producenta a obnovil spolupráci s Martou Kubišovou /alba Songy a nálady (1993); Řeka vůní (1995), na nichž se podílel i autorsky/. V roce 1994 u Supraphonu vydal profilové album Pojď se mnou, lásko má. Dne 7. června 1998 zemřel ve věku 65 let.


Oh, Baby, Baby (Marta Kubišová a Helena Vondráčková), A tak dál nosíš po kapsách sny mládí (Waldemar Matuška), Rekviem (Eva Pilarová), Lampa (Marta Kubišová), Ring-o-ding (Marta Kubišová), Spoutej mě (Hana Ulrychová/ Marta Kubišová) a dalších sedmdesát písniček, které zkomponoval Bohuslav Ondráček v letech 1963 až 1989 jsou obsaženy na třech speciálních digitálních albech v edici Nejvýznamnější skladatelé české populární hudby, které najdete na Supraphonline.cz, ale i dalších digitálních servisech.

Připojené video