KAREL KRAUTGARTNER

100. VÝROČÍ NAROZENÍ

Český saxofonista a klarinetista, skladatel a dirigent Karel Krautgartner, který je plně po právu je považován za jednoho z pionýrů a propagátorů jazzové hudby v době socialistického Československa a "otců" československé popmusic, se narodil v Mikulově do rodiny moravských Rakušanů. V roce 1935 se přestěhovali do Brna, kde se mohl naplno věnovat své vášni, hře na klarinet. Jeho učitelem byl Stanislav Krtička, slavný klarinetista, který hrával pro samotného Leoše Janáčka. Krautgartner začal hrát i na saxofon, přidal se ke studentskému jazzovému souboru Slavia band a založil kapelu Quick band. Hrál na klarinet a saxofon v orchestrech Karla Vlacha a Gustava Broma. Později vystupoval jako sólista a založil si vlastní orchestr, s nímž hrál moderní jazz v kavárně Vltava. Právě tam jej zaujal Karel Gott a Krautgartner tehdy potvrdil svůj dar rozpoznovát velké talenty, když mladého junáka, který se svým neobvyklým hlasem tenora a technikou zpěvu do té doby úspěchy příliš neslavil, povzbudil, aby se dál rozvíjel.


„Byl konec padesátých let, lidé cítili po prodělaných útrapách uvolnění ve společnosti, těšili se, že bude líp. Věděli, co se nesmí říkat nahlas, a hlavu měli plnou muziky, legrace a tancování. Praha tehdy byla plná kaváren, odkud zněly živé orchestry já sám jsem začal zpívat v kavárnách Alfa a Vltava s orchestrem Karla Krautgartnera,“ vzpomínal později na svého "objevitele" zřejmě nejslavnější a nejpopulárnější zpěvák české popmusic. 


Od roku 1960 stál Karel Krautgartner jako šéfdirigent v čele Tanečního orchestru Českého rozhlasu. Skládal také filmovou hudbu, např. pro filmy Drahoušek Klementina (1959), Zkáza Jeruzaléma (1964) nebo pro seriálový muzikál Píseň pro Rudolfa III. (1967), ve kterém si také zahrál. Objevil se i ve filmu Kdyby tisíc klarinetů (1964), Ošklivá slečna (1959) nebo Gramo von balet (1966).


V roce 1968 emigroval do Rakouska. Po emigraci pokračoval v úspěšné kariéře hudebníka nejdříve v rakouksé Vídni, poté v Německu, kde také vyučoval hudbu na konzervatořích. 20. září 1982 zemřel ve věku šedesáti let v Kolíně nad Rýnem. Doma jeho rozhlasové snímky byly smazány, jméno Karla Krautgartnera mělo být zapomenuto. Nestalo se, což dokazuje i bohatý archiv Suprahonline.cz: https://www.supraphonline.cz/umelec/480-karel-krautgartner