DOMINIK WOLLENWEBER

ZÍSKAL CENU OPUS KLASSIK

Dominik Wollenweber je devětadvacet let členem Berlínské filharmonie a patří mezi absolutní světovou špičku hráčů na anglický roh. V říjnu loňského roku vydal u Supraphonu svoje vůbec první sólové album s příznačným názvem The Art of English Horn. Nahrávka se vzápětí stala albem týdne německé rozhlasové stanice rbbKultur a postupně získala další vynikající zahraniční recenze. Nyní se Dominik Wollenweber dočkal ohromného úspěchu v podobě německé prestižní ceny OPUS KLASSIK v kategorii „Instrumentalist of the Year“!

 

OPUS KLASSIK jsou nejdůležitější německé ceny určené výhradně pro nahrávky klasické hudby. Pořadatelem je společnost Verein zur Förderung der Klassischen Musik e. V., která se zabývá propagací klasické hudby a udělováním cen jejím protagonistům. Speciální porota složená ze zástupců hudebního průmyslu a médií letos vybrala celkem 45 vítězů ve 27 kategoriích. Slavnostní předávání cen se uskuteční 8. a 9. října v Berlíně. Galakoncert 9. října v berlínském Konzerthausu bude vysílat německá televizní stanice ZDF.


Dominik Wollenweber ke svému vítězství poznamenal: „Když jsem se o ceně dozvěděl, zpočátku jsem tomu nemohl uvěřit. OPUS KLASSIK je v Německu velmi důležité ocenění, a i když jsem členem Berlínské filharmonie, jednoho z nejlepších orchestrů na světě, nemyslel jsem si, že bych se svým nástrojem, který se v sólové literatuře uplatňuje velmi zřídka, mohl takové ceny dosáhnout. Je to pro mě opravdu čest, navíc nejsem zrovna nejmladší… Nicméně toto ocenění mě nabádá přemýšlet o nové nahrávce, kterou, doufám, vytvoříme opět společně se Supraphonem!“


Berlínská filharmonie se Sirem Simonem Rattlem na oceněné nahrávce doprovází Dominika Wollenwebera v nádherné Sibeliově symfonické básni Labuť z Tuonely, členové Berlínských filharmoniků mu pak dělají společnost na celém albu. Těžko si představit desku věnovanou anglickému rohu bez Larga z Dvořákovy Novosvětské nebo bez sóla z Tristana a Isoldy Richarda Wagnera. Bachův koncert a Schubertovo Impromptu mohou být naopak překvapením a Kvartet Jeana Françaixe zvedne každému posluchači náladu.

Připojené video