HANA ZAGOROVÁ

VZPOMÍNÁME

Hana Zagorová a Supraphon


„Stejně jako tisíce příznivců zpěvačky Hany Zagorové zasáhla i nás dnešní smutná zpráva o jejím úmrtí,“ uvedla ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová, která dodala: „Osobně si vážím inspirativních let, které jsme na Supraphonu společně prožili. Hana Zagorová patřila mezi umělce, kteří se neustále vyvíjí. Vždy věrná impulzům kreativity, neváhala propojit svůj talent s mladými autory a interprety. I proto září její hvězda dál."



Hana Zagorová byla jedna z nejoblíbenějších zpěvaček v celé historii naší populární hudby. Během její oslnivé dráhy se prodalo u Supraphonu úžasných 10 a půl milionu zvukových nosičů s jejími nahrávkami.


Hana Zagorová svůj repertoár vždy sestavovala se smyslem pro silné melodie, s důrazem na důležitost textů a pozitivní poselství. Vytvořila zcela vlastní kategorii, naplněnou vkusem a citem. Také proto náleží její publikum po desítky let mezi ta nejpočetnější a nejvěrnější.


Spolupráce Hany Zagorové s vydavatelstvím Supraphon započala v roce 1968 singlem Svatej kluk (hudba Richard Kovalčík; text Hana Zagorová). V katalogu Supraphonu nalezneme devatenáct řadových alb (od roku 1991 do roku 2007 vydával nahrávky Multisonic a jedno album pak Tommü Records), šestnáct kompilačních výběrů a také řadu singlů a několik DVD titulů.


V loni v říjnu vybrala Hana Zagorová z celé své diskografie písničky pro reprezentativní bilanční box 6CD „100+20 písní“. Jde o nahrávky z let 1968 až 2020, kde jsou pohromadě beatové šansony i popové hity, ale i skladby z posledních alb, které jí napsali až o dvě generace mladší tvůrci, jako například Marek Ztracený, Ondřej G. Brzobohatý, Jiří Hradil či Radůza