BEATA PARKANOVÁ & J. P. MUCHOW

SLOVO

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6775-2

Na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získala Cenu pro nejlepší režii Beata Parkanová za originálně pojaté intimní drama Slovo, ke kterému si sama i napsala scénář. A za tento snímek si Křišťálový glóbus rovněž odnesl Martin Finger jako nejlepší herec. Po takto úspěšné festivalové předpremiéře vstoupí film 15. září 2022 v péči Bontonfilmu do českých a slovenských kin. Než se tak stane, vyjde u Supraphonu v produkci Jana P. Muchowa speciální koncepční album jedenácti duetů inspirovaných tímto sugestivním filmovým příběhem. Ke všem písním si napsala texty sama Beata Parkanová. Vedle J. P. Muchowa jsou autory hudby například Michal Novinski, Maroš Hečko, Beata Hlavenková, Michal Šupák, Mikoláš Růžička, Nikolaj Nikitin či Ondřej Rychlý. Důležitý prvek alba Slovo tvoří zajímavě poskládané dvojice interpretů: Lenka Dusilová – Vojtěch Dyk, Anna Fialová – Ondřej Ruml, Maroš Hečko – Nina Kohoutová, Beata Hlavenková – Juraj Benetin, Markéta Foukalová – Michal Šupák, Kristína Mihaľová – Katarzia, Markéta Foukalová – Michal Šupák, Andrea Růžičková – Mikoláš Růžička, Ondřej G. Brzobohatý – Daniela Písařovicová, Tereza Krippnerová – Ondřej Rychlý a po patnácti letech nový duet spolu nazpívali Kateřina Winterová s Václavem Havelkou.


Album Slovo přináší svět šansonově laděných duetů, které se liší ve své pestrosti, pojetí a interpretech a spojuje je určitá hloubka, síla a něha,“ dodává scénáristka, režisérka a nyní i textařka Beata Parkanová, se kterou jsme si povídali před vydáním alba. Její odpovědi glosoval Jan P. Muchow. 


Koho napadlo, že by filmová hudba ke Slovu mohla mít ještě „pokračování“ v podobě samostatného písničkového alba?


B.P.: Šla jsem jednou procházkou Prahou a s Honzou Muchowem jsme si po sms psali o hudbě k filmu Slovo a řešili jsme, jestli má mít film nějakou titulní písničku. Zavrhli jsme, že bychom oprášili nějaký dobový hit (Slovo je film zasazený do let 1968-1969), protože nám ve filmu stejně jako v písni nešlo o dobovost ale o nadčasovost. A já jsem Honzovi napsala, že by to tedy měl být duet, protože slovo je film o vztahu dvou lidí. Obrazový, filmový duet. A Honza souhlasil s tím, že někdo tedy napíše text a on k tomu složí hudbu. Nejdřív jsem souhlasila a pak jsem prostě chytla tíseň, že by někdo k mým slovům (scénáři) přidal slova, co bych nesnesla. Napsala jsem Honzovi, jestli se o text duetu mohu pokusit prvně já a on odepsal, že jasně. Píše se léto 2020 a text k titulní písni Slovo jsem Honzovi poslala v září 2020. Já: Je to text nebo to není text? Honza: Je to text! A tak to začalo. A pak se mi v hlavně prostě narodil nápad s deskou duetů. Uviděla jsem ji ve své představě a měla pocit, že má vzniknout. Nikdy před tím jsem žádné hudební texty ani poezii nepsala. To, že jsem se o první text pokusila, je zásluhou Honzovy velkorysosti.


J.P.M.: Hned mi bylo jasné, že jde o skutečný písňový text, který inspiruje k hudebnímu provedení. Taky se mi líbí, že se Beata nebojí použít nestandartní originální slova a slovní spojení jako je třeba „přimazlená žena“ v titulním duetu Slovo, který zpívají Lenka Dusilová s Vojtou Dykem. A když po čtrnácti dnech přišly další hotové texty, bylo mi už jasné, že album vznikne.


Bylo těžké pro jednotlivé písně najít ty pravé interprety?


B.P.: Zpěváky a zpěvačky oslovovali sami hudební skladatelé a skladatelky či Honza Muchow a Maroš Hečko – nebo různě v rámci vzájemné konzultace. A jak obvykle trpím potřebou na vše dohlížet, tohle jsem nijak nekontrolovala. Jen jsem si pro titulní písničku přála Lenku Dusilovou, mimo jejího zpěvu mi imponuje i její životní síla. Celkově mohu říct, že mě těšilo, v jak milé náladě duety vznikaly a s jakou láskou k těm textům se mi skladatelé/ky či interpreti/ky ozývali. Obvykle jen pro konzultaci nějakého slovního spojení či se ptali, jestli si mohou text upravit nebo jak jsme myslela to či ono. Všem jsem nechala zcela volnou ruku. Album Slovo vznikla jako radost z krásy. Ne jako kalkul.


J.P.M.: Považuji za klíčové, že jsme se s Beatou předem domluvili, že nebudeme při zadávání textů ke zhudebnění nikomu nic diktovat. Prostě VOLNOST v jakémkoliv žánru! A taky, že šlo o česko-slovenskou spolupráci, nám dávalo s Marošem větší svobodu ve výběru autorů a vytipování těch nejvhodnějších interpretů pro tu kterou píseň.

  

A jak jste postupovali?


B.P.: Prvně vzniklo mých jedenáct textů a až na ně hudba. Bylo jasné, že Honza bude skládat hudbu k titulní písní a pak si vybral ještě druhý text. Zbylé texty pak nabídl muzikantům podle toho, jak to cítil. Řekla bych, že ty texty souhrnně tvoří určitý příběh, rozvíjí nějaké téma a naši titulní písničku jsem psala tak, aby její text do filmu seděl. Videoklip k ní je také z filmu sestříhán.


J.P.M.: Věděl jsem, že chci, aby šlo o pestrost autorů a interpretů. Byl jsem v podstatě v takové pozici kurátora. Někteří autoři hned věděli, jakou náladu chtějí Beatiným slovům dát, jinde jsme se dopracovávali k výslednému tvaru postupně, ale vždycky s lehkostí, aby nebylo nic nepůsobilo uměle. A u některých písní nakonec zvítězila síla partnerského duetu, ke které jsem také dost často vybízel.


Bylo těžké pro jednotlivé písně najít ta pravá slova?


B.P.: Všechny texty jsem našla kdesi v zákrutách temnot mojí duše, možná srdce, a najít je tam bylo bolestivé. Napsat je pak ale, bylo snadné, vždycky se celé vylouply a prostě byly na světě. Kdyby mi je nešlo psát, kdybych to nějak moc musela chtít nebo se o to snažit, bála bych se, že budou blbý. Ale takhle vznikaly s pocitem, že je mám prostě jen najít.


J.P.M.: Pořád mě fascinuje, s jakou lehkostí a poměrně za krátkou dobu ten ucelený soubor textů vznikl.


Dlouho na české hudební scéně obdobné album nevzniklo, jak dlouho trvalo dát věci do pohybu?


B.P.: Realizace trvala dva roky a to, že je album na světě, je důkazem, že si lze přát udělat něco krásného, čistě z touhy po kráse, a může to vyjít. Jakkoli se nikde nejeví žádné racionální důvody, proč by se to mělo stát. Myslím, že tohle album přináší mimořádně pestrou škálu současných muzikantů/tek, které představují své různé přístupy k hudbě a sjednocuje je téma desky a soudržnost textů. věřím, že si každý posluchač či posluchačka dokáže na desce najít duet svého srdce. Duet, který je právě teď duetem jeho života, jeho slovem, tím, co teď prožívá, cítí, řeší.


Jane, je možné, že jste tímto albem vstoupili do hudebních světů u nás spojovaných především s autorskou dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček?


J.P.M.: Je to trochu zjednodušené, ale dá se říct, že i songy na albu Slovo jsou ty, kterým se říká: „písničky o něčem.“ Hapka a Horáček díky této zásadě tvořili a stvořili doslova nesmrtelné písně! Ty naše na albu Slovo se možná pestrostí hudebních autorů blíží Horáčkovu albu Český kalendář, kde se také obklopil mnohostí hudebních autorů.


Beato, jistě Vám udělalo radost přijetí a ocenění vašeho filmu na Karlovarském filmovém festivalu…


B.P.: Zažila jsem malý, krátký moment hlubokého a ryzího štěstí, dojetí a radosti. Vím o pár minutách velmi osobních pocitů, na které nikdy nezapomenu.

 



Připojené video